Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Óriásveszteség a japán tőzsdén

2008.10.08. 08:14
A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán tovább zuhant, és új ötéves mélypontra esett. A befektetők szinte menekülésszerűen igyekeztek szabadulni a legkülönfélébb részvényektől. A japán vállalati csődök száma másfélszeresére nőtt egy év alatt.

A kis hozamú jen meredeken erősödött a bizonytalan dollárral és az euróval szemben, azért is, mert Ben Bernanke Fed-elnök keddi nyilatkozata nyomán a piac a hónap végére 1,25 százalékos amerikai alapkamatot áraz be a mostani 2,00 százalékos helyett. Az erősödő jen is rontotta a japán exportgazdaság kilátásait.

Tokiói újsághír szerint a Toyota éves profitja várhatóan 40 százalékkal csökken: a cég részvénye több mint 10 százalékot vesztett napközben. A Honda 8,6 százalékkal, a Nippon Steel több mint 11 százalékkal olcsóbbodott, és tovább szenvedtek a bankrészvények is.

Nem használt az a friss statisztika sem, hogy Japánban szeptemberben 42 százalékkal több vállalati csőd volt, mint tavaly szeptemberben, és a hátrahagyott adósság több mint tízszeresére nőtt.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója szerdán 952,58 pontos, azaz 9,38 százalékos veszteséggel 9203,32 ponton - új ötéves mélyponton - zárt, 39,88 százalékkal alacsonyabban az év véginél. Kedden 3,03 százalékot, hétfőn 4,25 százalékot vesztett a részvényindex, amely a múlt héten 8,03 százalékkal, ebben a negyedévben 16,48 százalékkal esett.

A japán tőzsdeindex már tavaly lejtőn volt, az elmúlt évben 11,13 százalékot vesztett. Ezzel a Nikkei négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége, amivel a tokiói részvénypiac volt a legrosszabb a világ nagy értéktőzsdéi közül.

A tokiói tőzsdezárás felé a hongkongi Hang Seng mutató 6 százalék körüli veszteségben, a szöuli Kospi mutató több mint 6 százalékos veszteségben, a sanghaji összetett mutató 3,5 százalékos veszteségben volt.