Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Nem fogynak jól a Nintendo játékkonzoljai

2002.11.21. 11:23
A japán Nintendo tiszta nyeresége 44,8 százalékkal csökkent a szeptemberrel zárult első üzleti félévében. A GameCube és a GameBoy gyártója az árbevétel csökkenését a játékkonzolok iránti gyenge keresletnek tulajdonította.
Az első pénzügyi félévben a csoport tiszta nyeresége 18,97 milliárd jen (154,6 millió dollár) volt az egy évvel korábbi 34,35 milliárd jen helyett. Az árbevétel 7,8 százalékkal 208 milliárd jenre csökkent.

A GameCube játékkonzol és a GameBoy kézijáték gyártója az árbevétel csökkenését a játékkonzolok iránti gyenge keresletnek tulajdonította, és annak, hogy az erős jen miatt csökkent az exportbevétel, és az árfolyamváltozás a devizában jegyzett eszközök értékét is rontotta. Az ebből származó teher semlegesítette azt a bevételt, amely abból származott, hogy a Rare Ltd. játékprogram-fejlesztő cégben tartott részesedést eladták az amerikai Microsoftnak.

A tényadatok nem érték váratlanul a befektetőket, mivel a cég októberben nyereségfigyelmeztetést adott ki, ami már súlyos árfolyamcsökkenést okozott a részvényének. A Nintendo a teljes pénzügyi évre most a csoportszintű tiszta nyereség 24,8 százalékos csökkenését jelezte előre. Az értékesítés várhatóan 8,1 százalékkal 600 milliárd jenre emelkedik.

A PlayStation tarol

Az első félévben a Nintendo 2,88 millió GameCube konzolt értékesített világszerte, ez messze elmarad a Sony PlayStation2 12,88 milliós eladási számától. A japán és a németországi értékesítés gyengeségére utalva a Nintendo a teljes pénzügyi évre tervezett eladásainak számát a GameCube esetében 17 százalékkal, a GameBoy esetében pedig 21 százalékkal mérsékelte.

A Sega is gondban van

A Nintendo késhegyre menő küzdelemben áll a japán Sonyval és az amerikai Microsofttal az otthoni játékkonzolok piacán.

Egy nappal korábban, szerdán közölte a japán Sega játékprogramgyártó is, hogy a működési nyeresége 20,3 százalékkal csökkent az első üzleti félévében az egy évvel korábbihoz képest: 4,61 milliárd jenre (37,72 millió dollár) 5,78 milliárdról, a játékprogramok lanyha forgalma miatt. A Sega forgalom 2,7 százalékkal 95,14 milliárd jenre apadt.

Új termékekkel próbálkoznak

A kiotói székhelyű Nintendo decemberben új játékkal, márciusban új készülékkel jelenik meg, és reméli, hogy az új készülékkel sikerül majd visszahódítani a játékkonzol piacon elveszített részesedést.

A Nintendo az idén közel 50 százalékot vesztett a tokiói értéktőzsdén. A részvény 3,33 százalékos veszteséggel 11 600 jenen zárt csütörtökön, még az eredményközlés előtt. Legalacsonyabb idei árfolyamát, a három és féléves mélypont 10 160 jent októberben érte el a kiadott nyereségfigyelmeztetés hatására. A cég októberben 2,2 millió részvénye visszavásárlásával igyekezett támogatni az árfolyamot. Ez volt az első visszavásárlás, mióta a részvényesek engedélyezték 14 millió saját részvény - a közkézi rész 10 százaléka - visszavásárlását 250 milliárd jen erejéig. Csütörtökön nem nyilatkoztak a további részvény-visszavásárlási tervekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?