Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Nem fogynak jól a Nintendo játékkonzoljai

2002.11.21. 11:23
A japán Nintendo tiszta nyeresége 44,8 százalékkal csökkent a szeptemberrel zárult első üzleti félévében. A GameCube és a GameBoy gyártója az árbevétel csökkenését a játékkonzolok iránti gyenge keresletnek tulajdonította.
Az első pénzügyi félévben a csoport tiszta nyeresége 18,97 milliárd jen (154,6 millió dollár) volt az egy évvel korábbi 34,35 milliárd jen helyett. Az árbevétel 7,8 százalékkal 208 milliárd jenre csökkent.

A GameCube játékkonzol és a GameBoy kézijáték gyártója az árbevétel csökkenését a játékkonzolok iránti gyenge keresletnek tulajdonította, és annak, hogy az erős jen miatt csökkent az exportbevétel, és az árfolyamváltozás a devizában jegyzett eszközök értékét is rontotta. Az ebből származó teher semlegesítette azt a bevételt, amely abból származott, hogy a Rare Ltd. játékprogram-fejlesztő cégben tartott részesedést eladták az amerikai Microsoftnak.

A tényadatok nem érték váratlanul a befektetőket, mivel a cég októberben nyereségfigyelmeztetést adott ki, ami már súlyos árfolyamcsökkenést okozott a részvényének. A Nintendo a teljes pénzügyi évre most a csoportszintű tiszta nyereség 24,8 százalékos csökkenését jelezte előre. Az értékesítés várhatóan 8,1 százalékkal 600 milliárd jenre emelkedik.

A PlayStation tarol

Az első félévben a Nintendo 2,88 millió GameCube konzolt értékesített világszerte, ez messze elmarad a Sony PlayStation2 12,88 milliós eladási számától. A japán és a németországi értékesítés gyengeségére utalva a Nintendo a teljes pénzügyi évre tervezett eladásainak számát a GameCube esetében 17 százalékkal, a GameBoy esetében pedig 21 százalékkal mérsékelte.

A Sega is gondban van

A Nintendo késhegyre menő küzdelemben áll a japán Sonyval és az amerikai Microsofttal az otthoni játékkonzolok piacán.

Egy nappal korábban, szerdán közölte a japán Sega játékprogramgyártó is, hogy a működési nyeresége 20,3 százalékkal csökkent az első üzleti félévében az egy évvel korábbihoz képest: 4,61 milliárd jenre (37,72 millió dollár) 5,78 milliárdról, a játékprogramok lanyha forgalma miatt. A Sega forgalom 2,7 százalékkal 95,14 milliárd jenre apadt.

Új termékekkel próbálkoznak

A kiotói székhelyű Nintendo decemberben új játékkal, márciusban új készülékkel jelenik meg, és reméli, hogy az új készülékkel sikerül majd visszahódítani a játékkonzol piacon elveszített részesedést.

A Nintendo az idén közel 50 százalékot vesztett a tokiói értéktőzsdén. A részvény 3,33 százalékos veszteséggel 11 600 jenen zárt csütörtökön, még az eredményközlés előtt. Legalacsonyabb idei árfolyamát, a három és féléves mélypont 10 160 jent októberben érte el a kiadott nyereségfigyelmeztetés hatására. A cég októberben 2,2 millió részvénye visszavásárlásával igyekezett támogatni az árfolyamot. Ez volt az első visszavásárlás, mióta a részvényesek engedélyezték 14 millió saját részvény - a közkézi rész 10 százaléka - visszavásárlását 250 milliárd jen erejéig. Csütörtökön nem nyilatkoztak a további részvény-visszavásárlási tervekről.