Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Chevrolet Niva magyar motorral

2003.11.05. 09:01
A General Motors-AvtoVaz vegyesvállalat azt tervezi, hogy jövőre olyan Chevrolet Niva terepjárókat dob piacra, amelyeket a szentgotthárdi Opel Magyarország Autóipari Kft.-ben készült 1,8 literes motor hajt. A németekhez hasonlóan más amerikai és francia autógyártók is fokozzák aktivitásukat és növelik kapacitásaikat Oroszországban.
Az amerikai cég mintegy negyvenezer, a Lada Nivától teljes mértékben különböző Chevrolet Nivát exportálna Nyugat-Európába, a Rosbalt hírügynökség azt írja Szentpétervárról, hogy jövőre 13 ezer, egy átlagos, 8,5 ezer eurós Chevy Nivánál 4 ezer euróval többe kerülő magas felszereltségű modell kerülne Nyugatra a szentgotthárdi motorral. A Világgazdaság információi szerint a forgalmazás a GM hálózaton keresztül indul, így a Lada-kereskedők nem kapnak ebből a modellből.

Chevrolet Astra

A Reuters ugyanakkor arra is kitér, hogy a GM és az AvtoVAZ 2005-ben megkezdi az Astra II összeszerelését a 2001-ben alapított GM-AvtoVAZ vegyesvállalatnál Togliattiban. Az orosz és az amerikai vállalat egyetértett a vállalkozás közös finanszírozásában. Az előzetes felmérések szerint a termelés beindítása 80-100 millió dollárba kerülne, ám a General Motors még vizsgálja a piaci körülményeket. Mert ugyan Oroszország a világ 10 legnagyobb autópiaca közé számít, a gyártási volumen tervezéséhez fel kell mérni a piac felvevőképességét is. A tervek szerint azonban a GM-AvtoVAZ az idén 30 ezer, jövőre 60 ezer, az Astra-összeszerelés megindítása után, 2005-ben pedig 75 ezer autót bocsát ki.

Az úgynevezett Chevrolet Astrának már ára is van: a négyajtós 11-12 ezer dollár lesz, konkurenciát támasztva a hasonló összegért kapható, és szintén Oroszországban készülő Ford Focusnak.

Ford és Renault

A másik amerikai autóipari óriás, a Ford orosz leányvállalata, a Ford ZAO folytatja termelésbővítő beruházásait, s ez az egyetlen márka, amely nem vegyesvállalatban készül Oroszországban. A ZAO az idén 15 ezer Focust bocsát ki, de engedélye van az orosz kormánytól, hogy termelését az évi 25 ezres szintig emelje. A Renault pedig bejelentette hogy 250 millió dolláros beruházást folytat moszkvai gyárában, hogy az 2007-re évi 60 ezer, később pedig akár 120 ezer gépkocsit is elkészíthessen.