Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elindult a Chevrolet Nivák gyártása

2002.09.24. 12:08
Az AvtoVAZ székhelyén, Togliattiban átadták a General Motors Corp. és az orosz autógyártó közös vállalatának új üzemét, amelyben a tervek szerint évente hetvenötezer Chevrolet Nivát állítanak elő.
A 338 millió dolláros projekthez az eszközök nagy részét és a terveket az orosz fél adja, a GM leginkább pénzzel szállt be - közölte az AP. Az oroszok és az amerikaiak a közös vállalat részvényeinek 41,5-41,5 százalékát birtokolják, a fennmaradó negyvenmillió dollárnyi 17 százalék az EBRD-é. A bank ezen felül százmillió dollárnyi kölcsönt nyújt.

Észak-Amerikába nem exportálják

Az új Nivát Oroszországban a Lada, külföldön a Chevrolet kereskedői árusítják majd. Az autókat várhatóan Európába, a Közel-Keletre, Ázsiába és Latin-Amerikába exportálják, de az Egyesült Államokba és Kanadába nem. A legolcsóbb verzió nyolcezer dollárba kerül majd, de ennél jóval drágábbak lesznek a jobban felszerelt, európai motorokkal gyártott változatok.

Óriási piac

Az első évben az 1200 munkást foglalkoztató üzem harmincötezer autót állít elő, a gyártás 2005-re futhat fel a tervezett hetvenötezres szintre. Az AvtoVAZ jelenleg évente 750 ezer autót gyárt, az orosz piacon évente több mint egymillió autó kel el.