Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Elindult a Chevrolet Nivák gyártása

2002.09.24. 12:08
Az AvtoVAZ székhelyén, Togliattiban átadták a General Motors Corp. és az orosz autógyártó közös vállalatának új üzemét, amelyben a tervek szerint évente hetvenötezer Chevrolet Nivát állítanak elő.
A 338 millió dolláros projekthez az eszközök nagy részét és a terveket az orosz fél adja, a GM leginkább pénzzel szállt be - közölte az AP. Az oroszok és az amerikaiak a közös vállalat részvényeinek 41,5-41,5 százalékát birtokolják, a fennmaradó negyvenmillió dollárnyi 17 százalék az EBRD-é. A bank ezen felül százmillió dollárnyi kölcsönt nyújt.

Észak-Amerikába nem exportálják

Az új Nivát Oroszországban a Lada, külföldön a Chevrolet kereskedői árusítják majd. Az autókat várhatóan Európába, a Közel-Keletre, Ázsiába és Latin-Amerikába exportálják, de az Egyesült Államokba és Kanadába nem. A legolcsóbb verzió nyolcezer dollárba kerül majd, de ennél jóval drágábbak lesznek a jobban felszerelt, európai motorokkal gyártott változatok.

Óriási piac

Az első évben az 1200 munkást foglalkoztató üzem harmincötezer autót állít elő, a gyártás 2005-re futhat fel a tervezett hetvenötezres szintre. Az AvtoVAZ jelenleg évente 750 ezer autót gyárt, az orosz piacon évente több mint egymillió autó kel el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!