Valér
4 °C
8 °C

Keres(d) a nő(t)

2006.02.23. 15:06
Az Európia Bizottság jelentése szerint Belgiumban, Szlovákiában, Portugáliában, Franciaországban és Németországban 1999 óta még növekedtek is a különbségek a férfiak javára, általában pedig az uniós országokban 15 százalékkal kevesebbet keres egy nő, mintha pozíciójában egy férfit fizetnének.
Az EU-ban a nők még mindig 15 százalékkal kevesebbet keresnek hasonló beosztású férfi kollégáiknál, bár némi változás mutatkozik - erre a megállapításra jutott az Európai Bizottság a témával foglalkozó legfrissebb jelentésében, amely 2004-es adatokon nyugszik. A jelentés szerint ugyanakkor Belgiumban, Szlovákiában, Portugáliában, Franciaországban és Németországban 1999 óta még növekedtek is a különbségek a férfiak javára. 17 jelenlegi tagállamban csak kissé, és az EU egészének átlagában 1,0 százalékponttal javult a helyzet.

A politikában is kevés a nő

A jelentés azt is megállapítja, hogy a nők helyzete a vezető pozíciókban is meglehetősen gyenge: a nemzeti parlamentekben egyharmadosnál magasabb nőarány csak Svédországban, Dániában, Finnországban, Hollandiában, Belgiumban és Spanyolországban van. A görög, az ír, a szlovén, az olasz, a magyar és a máltai parlamentekben viszont a nők aránya 15 százalék alatt van.

Az európai gazdaságban a vezetői helyeket 32 százalékban nők töltik be, viszont a cégek vezetőségi tagjainak csupán tíz százaléka, és a nagy cégek vezetőinek mindössze 3 százaléka nő. A kutatás területén több nőnek (59 százalék) van megfelelő végzettsége, a professzorok között arányuk mégis csak mintegy 15 százalék.

2004-ben a nők foglalkoztatási aránya 0,7 százalékponttal 55,7 százalékra nőtt az EU-ban. Az 55 év feletti nők foglalkoztatása 1,0 százalékponttal 31,7 százalékra bővült és ezzel 5,4 százalékponttal haladta meg az 1999-es szintet. Tíz dolgozó nő közül több mint négy az államigazgatásban, az oktatásban, az egészségügyben, vagy más szociális munkahelyen dolgozott, miközben tíz közül kevesebb mint két férfit foglalkoztattak ezek a területek.

A részmunkaidős foglalkoztatásban viszont a nők vezetnek: a munkaképes korú nők 32,6 százaléka, a férfiaknak viszont csak 7,4 százaléka dolgozik az uniós országokban részmunkaidőben.