Géza
-12 °C
-4 °C

Norvég és amerikai tudósé a közgazdasági Nobel-díj

2004.10.11. 14:09
Finn E. Kydland norvég és Edward C. Prescott amerikai tudós annak kutatásáért nyerte el a Nobel-díjat, hogy levezették, hogyan vezérlik a gazdasági ciklusokat a gazdaságpolitika és a technológia változásai.
Finn E. Kydland norvég és Edward C. Prescott amerikai tudósnak ítélték oda az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentették be hétfőn Stockholmban. A tízmillió svéd koronás (1,36 millió dolláros) díjat annak kutatásáért nyerték el, hogyan vezérlik a gazdasági ciklusokat a gazdaságpolitika és a technológia változásai.

A közgazdaságtudományi Nobel-díj - amelyet hétfőn adományoztak - eredetileg nem tartozik a Nobel-díjak közé, hiszen a díjalapító Alfred Nobel 1896-ban csak a fizika, a kémia, az orvostudomány, az irodalom és a béketevékenység területére terjesztette ki díjait. A gazdaság tudományát Nobel idején még gyanakvás övezte, következésképp kimagasló művelőit sem tartották elismerésre érdemesnek.

Az elhanyagolt tudományt először 1968-ban "fedezték fel" Stockholmban, amikor a svéd jegybank, a Riksbank - fennállása 300. évfordulója alkalmából - Alfred Nobel emlékére megalapította a közgazdaságtudományi kitüntetést. Hivatalos nevén a "Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját" 1969-től adományozzák.

A fizikai és a kémiai Nobel-díjhoz hasonlóan, a közgazdaságtudományban is a Svéd Királyi Tudományos Akadémia a zsűri, amely kiválasztja a jelöltek közül a legérdemesebbet. Az idén a közgazdasági Nobel-díj 10 millió svéd koronával (1,1 millió euró, 1,36 millió dollár) jár.