Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Edmund S. Phelps kapja a közgazdasági Nobel-díjat

2006.10.09. 14:48
Edmund S. Phelps 73 éves amerikai közgazdász kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat: a Columbia egyetem professzorának "a gazdaságpolitika hosszú és rövid távú hatásai közti kapcsolat már meglévő ismereteinek elmélyítéséért" ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia az elismerést.

Az indoklás szerint Phelps munkásságban megmutatta, hogyan vezet egy időszak alacsony inflációja jövőbeni alacsony inflációs várakozásokhoz, ezáltal befolyásolva a cégek és a kormányzati vezetők jövőbeni döntéseit. Emellett úttörő kutatásokat végzett a humántőke - vagyis maga az ember - fontosságának elemzésében, az új technológia elterjesztése, illetve az üzleti és cégvilág növekedése terén. Vizsgálataiban kimutatta, hogy nemcsak a megtakarítás és a tőkeképzés, hanem az infláció és a munkanélküliség közti egyensúly is alapvető fontosságú a javak hosszú távú újraelosztása szempontjából.

Phelps - aki 1933-ban született Illinois államban - december 10-én Stockholmban veheti át az elismerést és a díjjal járó 10 millió svéd koronát.

A közgazdasági Nobel-díj az egyetlen, amelyet nem Alfred Nobel végakarata alapján hoztak létre. Az orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi és béke Nobel-díjat első ízben 1901-ben osztották ki, a közgazdasági Nobel-díjat a svéd központi bank hozta létre 1968-ban, és először 1969-ben ítélték oda. Az eddigi összesen 58 díjazott közül 44 volt amerikai.

Tavaly Thomas Schelling amerikai és Robert Aumann izraeli tudós nyerte el a 2005. évi közgazdasági Nobel-díjat a kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaikban elért eredményeikért.