Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Közgazdasági Nobel-díj a játékelméletért

2005.10.10. 13:58
Amerikai és izraeli tudós kapta a közgazdasági Nobel-díjat a kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaikért.
Thomas Schelling amerikai és Robert Aumann izraeli tudós nyerte el az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be hétfőn Stockholmban a svéd királyi tudományos akadémia. A kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaikért tüntették ki őket. Elemzéseiket a nemzetközi biztonságpolitikában, a leszerelést érintő kérdésekben is felhasználták, csakúgy mint a gazdaságot érintően, a piaci áralakulások elemzésekor, a gazdasági és a politikai tárgyalások vitelének meghatározásakor - értékelte a svéd tudományos akadémia.

Thomas Schelling 1921-ben született és a Maryland egyetem politikai tanszékén a külügyek, a nemzetbiztonsági kérdések professzora. Legismertebb műve az 1960-ban megjelent The Strategy of Conflict ( A konfliktus stratégiája), amely a tárgyalási és viselkedési stratégia-tárgykörében az egyik alapműnek számít. Robert Aumann 1930-ban született és azon matematikusok egyike, akik a játékelmélettel idéztek elő változást az elmúlt negyven év közgazdasági gondolkodásában. Az idén a közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetettek 10 millió svéd koronához, vagyis 1,07 millió euróhoz jutnak.

A korábbi Nobel-díj kitüntetettjei között túlnyomó többségben voltak az USA-ban tevékenykedő kutatók: az eddigi 55 díjazott több mint fele az Egyesült Államokban dolgozott. Tavaly a norvég Finn Kydland és az amerikai Edward C. Prescott részesült az elismerésben a hatékony gazdaság-és pénzpolitikai tárgykörében folytatott kutatásaikért. Nő még sohasem került a gazdasági Nobel-díj elismertjei közé. A közgazdasági Nobel-díjat csak 1969 óta ítélik oda. Végrendeletében Alfred Nobel a fizika, a kémia, az orvostudomány, az irodalom terén maradandót alkotók, illetve a békéért tevékenykedők elismerését tartotta érdemesnek. A közgazdászok érdekében 1968-ban lépett fel a svéd központi bank, amely 300 éves fennállása alkalmából hívta életre a közgazdasági Nobel-díjat. A svéd Tudományos Akadémia bírálóbizottsága dönt a közgazdasági díjazott személyéről, akárcsak a fizikai, vagy a kémiai Nobel-díj esetében.