Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vállalkoznak az amerikai nők

2006.05.16. 14:56 Módosítva: 2006-05-16 15:07:35
Az amerikai nők családtagokat, barátnőket vonnak be a bizniszbe, de nem a nagy nyereség, hanem a munkanélküliségtől való félelem és a rugalmas munkaidő motiválja őket.

2005-ben már minden 11-edik amerikai nő nevén futott vállalkozás, de még ennél is többen szeretnének a jövőben vállalkozni - írja a Business Week. A Los Angeles-i egyetem tanulmánya szerint a középiskolából kikerülő lányok csaknem 60 százaléka nem alkalmazottként szeretne munkába állni, hanem saját céget akar alapítani.

A számok is jól tükrözik a változást: 2003-ban a vállalkozások több mint negyedét jegyezték be nők, 2005-re pedig már minden második kisvállalatnál legalább 51 százalékban hölgy volt a tulajdonos.

Barátnőkkel együtt

A tanulmány rávilágít arra, hogy a legtöbb nő nem a hatalmas nyereség reményében vág bele a céges karrierbe, sokkal inkább a munkanélkülivé válástól való félelem, illetve a rugalmas munkaidő iránti vágy készteti őket vállalkozásra. A legtöbb női tulajdonos szereti otthonról irányítani a céget. A többség nem kezd egyedül vállalkozásba, elsősorban családtagjaikat, vagy barátnőiket vonják be. (Ezzel ellentétben a férfiak szívesebben választanak üzleti partnert a rokonságon kívülről.)

A női vállalkozások általában kevés alkalmazottat foglalkoztatnak. A női tulajdonosok többsége csak negyvenes éveiben vág bele az üzletbe, míg a férfiak merészebbek és jóval fiatalabb korban kezdik a birodalom építést.