Mátyás
-6 °C
1 °C

Túl sok a pénz az olajból

2005.07.26. 11:46
A túl nagy állami bevétel is okozhat gondokat. Norvégiában például az olaj világpiaci ára miatt dollármilliárdok folynak be évente az államkasszába, így szinte mindenre jut pénz. Az Aftenposten által idézett elemzők szerint ez motiválatlanná teszi az embereket, és alapjaiban változtathatja meg a norvég gazdaságot.
Az egekben járó olajárak miatt szárnyal az oslói tőzsde. Elemzők szerint, ha sokáig 50 dollár felett marad a kőolaj világpiaci ára, elárasztják Norvégiát a váratlanul milliomossá lett befektetők, és a hirtelen jött milliárdok alapjaiban változtathatják meg a norvég gazdaságot - írja az Aftenposten.

Nincs ösztönzés

A központi költségvetésbe és a nyugdíjalapba áramló milliók máris komoly vitákat gerjesztettek a politikai és gazdasági vezetők között. Norvégia ugyanis kilenc éve köti le az olajeladásból származó pénz egy részét a Petroleum Foundban, vagyis nyugdíjalapba. Júliusban az alapban 179 milliárd dollár volt, és szakértők szerint 2007-re túlszárnyalhatja az egész ország gazdaságát, 258 milliárd dollárt.

Az Aftenposten szerint olaj drágasága miatt sokan attól tartanak, hogy immár semmi sem ösztönzi a norvég gazdaságot. Nem lesz értelme azon vitázni, csatlakozzanak-e az Európai Unióba, hiszen az országban - a szó szoros értelmében - mindenre jut pénz - legalábbis az oslói illetőségű Econ kutatóintézet szerint.

Mindenre jut

Az Econ úgy gondolja, hogy a magas, 50 dollár feletti olajárak mindent megváltoztatnak a skandináv országban. Szerintük az árak egy olyan új világot hoznak létre, melyet sem az olajtársaságok, sem a norvég gazdaság, sem a politikusok nem tudnak még felfogni. Az államkasszába egyenletesen folynak be a milliárdok. A politikusok minden igényt ki tudnak elégíteni, és még maradnak milliárdok a kasszában. Nem kell vitázni azon, hogy mire költsenek, megváltozik a politikai közbeszéd és a politikusok magatartása is.

Persze mindez csak akkor valósul meg, ha 50 dollár felett marad az olaj világpiaci ára, amire elemzők szerint van esély. Norvégia egyébként a világ harmadik legnagyobb olajkitermelő országa Szaud-Arábia és Oroszország után.

Legutóbbi jelentésében az IMF megállapította, hogy a skandináv ország egyelőre elkerülte azokat a veszélyeket, melyek az olajban gazdag országokat fenyegetik. A jelentés szerint Norvégia kellőképpen gondoskodik a jövőről. Mindezek ellenére az IMF figyelmeztette a lakosságot, hogy vigyázzanak az eladósodással.