Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Nova Banka lehet az OTP legújabb célpontja

2004.10.04. 08:07
A Napi Gazdaság horvát forrásokból úgy értesült, hogy a zárai székhelyű, különösen az adriai régióban aktív, 99 fiókkal rendelkező középbank, a Nova Banka lehet az OTP legújabb célpontja. A magyar bankárok állítólag már vasárnap este meg is érkeztek az Adria partjára, banknézőbe.
Horvát tőkepiaci körökből származó, zágrábi információk szerint küszöbön áll az utóbbi években sikeres akvizíciós, egyesülési stratégiájával Horvátország hetedik legnagyobb bankjává kinőtt, de különösen az adriai régióban aktív Nova Banka eladása. Korábban a horvát sajtóban már felröppentek olyan feltételezések, hogy a Nova Banka kérője a magyar OTP Bank lehet.

Átvilágítják

A Napi Gazdaság zadari idegenforgalmi forrásokból úgy értesült, hogy vasárnaptól több napra számos magyar bankár, szakértő számára foglaltak le szállodai szobákat. A bankárok és tanácsadók egy zárai székhelyű bank adatszobájában kívánnak vizsgálódni. Nemrég Csányi Sándor OTP-elnök is utalt Horvátországra mint az OTP Bank következő célpontjára. Az OTP akvizíciós különítménye - Wolf László vezérigazgató-helyettes vezetésével - hétfő óta Belgrádban, a Jubanka adatszobájában vizsgálódik, miközben a szakértők már a másik délszláv állam politikai, gazdasági viszonyaival igyekeznek megismerkedni.

A több forrásból származó információk alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az OTP másik idei célpontja a Nova Banka, amely érdemes is a figyelemre. A 600 millió kunás (egy kuna=33 forint) mérlegfőösszege alapján a horvát bankok között hetedik helyen álló, az összesített mérlegfőöszeg 5 százalékát magáénak tudó bank jelentős vállalati ügyfélkör mellett erős a lakossági szektorban, különösen a lakossági betétek gyűjtésében vannak jó pozíciói.

A Horvátországban működő 1022 bankfiók közül 99 viseli a Nova Banka logóját. A bank 300 ezer lakossági ügyféllel rendelkezik, 58 ATM-et üzemeltet és több mint 500 kártyaelfogadó pontja van, főként a tengerparton. A Nova Banka négy bank örökösének tekinti magát. Az alap a zadari székhelyű Dalmatinska Banka, amely 2000-ban került külföldi pénzügyi befektető tulajdonába. A bank megvette a dubrovniki Dubrovacka Bankát, majd a tengertől távolabbi, sziszeki helyi bankot (Sisacka Banka), végül egyesült a főleg az Isztriai-félszigeten erős pozíciókat birtokló Istarska Bankával. Az új nevet, a Nova Bankát 2002-ben jegyezték be, a legutóbbi, augusztusi közgyűlés pedig úgy döntött, hogy egy rövid zágrábi intermezzó után a bank székhelyét hivatalosan is Zárába helyezi.