Ivó, Milán
EUR 383,83 Ft
USD 365,59 Ft
6 °C
26 °C

A nőket jobban megviseli a válság

2009.01.22. 07:08
A férfiakénál körülbelül kétszer nagyobb arányban nőtt az állásukat elveszítő női alkalmazottak száma Nagy-Britanniában. A férfiak azonban így is kétszer nagyobb valószínűséggel válnak munkanélkülivé.

Az állásukat elveszítő női alkalmazottak aránya 2,3 százalékkal emelkedett a jelenlegi gazdasági válság hatására januárban, ami kétszerese a férfi munkavállalóknál tapasztalható növekedésnek - idézi a BBC egy felmérést. Különösen nagy volt a nők állásvesztése a kiskereskedelemben és a vendéglátóiparban.

A korábbi válságokkal összehasonlítva jelenleg sokkal több nő áll alkalmazásban, és több háztartás függ a női fizetésektől - áll a kutatásban. A tanulmány szerint jelenleg a párok 20 százalékánál a nők már több fizetést visznek haza, mint férfi partnereik.

Ennek ellenére a férfiak továbbra kétszer akkora eséllyel veszítik el állásukat - legalábbis papíron, mert a nők jóval nagyobb arányban dolgoznak olyan, kis munkahelyeken, amelynek leépítési adatai nemigen jutnak el a nyilvánosságig. A felmérést végző TUC szerint a kormányzatnak speciális munkába állási támogatást kellene biztosítania az állásukat vesztett nők számára.

Egy másik, a CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) által végzett kutatás szerint a cégek növekvő számban vezetnek be létszámstoppot, vagy szabadulnak meg időszakos, közvetített alkalmazottaiktól. A 900 munkaadó megkérdezésével készült felmérés szerint minden hetedik munkahelyen rövidített munkaidőt vezettek be, csökkentették a bónuszokat, míg 7 százalékuknál a fizetéseket is csökkentették.

A tavalyi ősz folyamán a brit munkanélküliek aránya 131 ezerrel 1,92 millióra bővült nyárhoz képest, ami 11 éves csúcsot jelent a szigetországban. A november óta utcára kerülők számát még nem tartalmazza az adat. Márpedig bizonyosan újabb tízezrekkel nőtt a munka nélkül maradók tábora, hiszen csak a Woolworths több mint 27 ezer alkalmazottjától vált meg, amikor végleg bezárta kapuit. A munkanélküliségi ráta novemberben 6,1 százalékra bővült az előző év hasonló időszakának 5,2 százalékos adata után.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek