Benedek
-5 °C
5 °C

Csend lesz a Wall Streeten?

2005.04.27. 09:02
Keresztülhúzhatja a három milliárd dollár értékűre becsült New York-i tőzsde vezetésének a társaság részvényeinek piacra dobását célzó elképzelését Kenneth Langone: a milliárdos nyilvános ajánlatot tenne a tőzsdére és jelentősen átalakítaná működését.
Nyilvános vételi ajánlattal szerezné meg a New York-i Értéktőzsde (NYSE) feletti irányítást Kenneth Langone. Ha sikerrel jár, az amerikai multimilliárdos bezárná a parkettet, beszüntetné a nyílt kikiáltásos kereskedést, és elektronikus útra terelné az adásvételt - írja a Bloomberg.

A Langone vételi ajánlata keresztülhúzná a tőzsde mostani vezetőjének John Thainnak a tervét, a vezérigazgató elképzelései szerint ugyanis nyilvános társasággá alakítanák a börzét, és piacra dobnák a részvényeit. A milliárdos ajánlata aggodalommal tölti el a Wall Street-i szakembereket is, a nyílt kikiáltásos kereskedés megszüntetése, valamint a Langone által kidolgozott költségcsökkentési program ugyanis mintegy 3 ezer munkahely megszüntetésével járna. (A leépítés elsősorban a feleslegessé váló specialisták, kikiáltók állását veszélyeztetné, de a brókerek és az üzletkötők sem érezhetnék magukat biztonságban).

A 69 éves Langone nem árult el részleteket tervével kapcsolatban, ám felkérte a John Macket, a CSFB vezérigazgatóját, a Morgan Stanley korábbi elnökét, hogy tanulmányozza ajánlatát, és ha elnyerte tetszését, ajánlja a Big Board tulajdonosai figyelmébe. Szakértők egy kereskedési hely értékét 2,5 millió dollárra, a teljes NYSE értékét mintegy 3 milliárdra teszik.