Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Egységes nyereségadó-rendszert akar az EU

2005.02.28. 15:08
Egységes vállalati nyereségadó kiszámítását tervezi az EU, de ez nem jelenti azt, hogy egységes adókulcsokat vezetnének be a tagállamokban - jelentette be Kovács László adó- és vámügyi biztos.
A vállalkozási nyereségadó-alap egységes kiszámításának bevezetését tervezi az Európai Unió - jelentette ki Kovács László. Az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa felidézte, hogy jelenleg a 25 tagállamban 25 módon határozzák meg, hogy milyen kiadásokkal, költségekkel csökkenthető a vállalkozások adóalapja. Mindez pedig a költségek sok milliárdos növekedését jelenti, elsősorban a multinacionális nagyvállalatok számára, amelyek többségükben mind a 25 országban tevékenykednek.

Félnek az egységesítéstől

Mindennek kapcsán Kovács László felidézte, hogy a tagállamok egy jelentős része fél az egységesítéstől. Ugyanis attól tartanak, hogy az adóalap módjának egységes kiszámítása után az adókulcsok harmonizálását tervezi a bizottság. Holott nem akarunk adókulcsot harmonizálni.

Ebben a helyzetben - folytatta - sikernek tartja, hogy megalakult az adóalap kiszámításának egységesítését vizsgáló munkacsoport, amelybe azok az országok is elküldték a képviselőiket, akik egyébként hallani sem akarnak az összehangolásról. Reményei szerint, mindennek nyomán 2-3 év múlva jelentős mértékben lehet, ezeket az úgynevezett megfelelési költségeket csökkenteni.

Egyablakos áfa?

Arról is beszámolt, hogy az áfa rendszer egyszerűsítésének keretében dolgoznak, egy úgynevezett egyablakos rendszer bevezetésén is. Ez azt jelentené, hogy minden olyan cég, amely több mint egy tagállamban tevékenykedik, az egész áfa-kötelezettségének a saját országában tehetne eleget. Ott fizetné be, és ott igényelné vissza az áfát és nem öt, vagy 25 különböző országban.

Végül Kovács László hangsúlyozta, hogy a belső piac hatékony működéséhez ugyan egységes adórendszerre nincs szükség, ám le kell bontani az adórendszerek különbségéből adódó akadályokat és csökkenteni kell az úgynevezett megfelelési költségeket.