Amerikai tőzsdehódítás: Párizs után London is eleshet

2006.06.19. 13:11
Ha a NYSE-Euronext nem lesz képes Londonnal versenyre kelni a nemzetközi részvény-kibocsátásokért, akkor két lehetőség marad: "saját londoni tőzsdénk létrehozása, de nem zárom ki a másikat (az LSE felvásárlását) sem" - mondta John Thain, a new york-i NYSE vezetője.
A New York-i értéktőzsdét üzemeltető NYSE csoport a jelenlegi londoni értéktőzsdével (LSE) versengő új londoni tőzsde alapítását, vagy az LSE megvásárlását venné fontolóra, ha az európai Euronexttel nemrég bejelentett egyesülés nem hozza a várt üzleti eredményeket, mondta a Financial Timesnak a NYSE vezérigazgatója.

John Thain, a NYSE vezetője a lapnak azt mondta: arra számít, hogy a New York-i tőzsde és a Euronext együtt az LSE "félelmetes versenytársává válik". Elismerte ugyanakkor annak lehetőségét, hogy a külföldi vállalatok mégis inkább az LSE-t választják kibocsátásuk helyszínéül, nemcsak a kemény amerikai szabályozói környezet miatt, hanem azért is, mert London vált a nemzetközi pénzügyi tranzakciók központjává. Ha a NYSE Euronext nem lesz képes Londonnal versenyre kelni a nemzetközi részvény-kibocsátásokért, akkor két lehetőség marad: "saját londoni tőzsdénk létrehozása, de nem zárom ki a másikat (az LSE felvásárlását) sem", fogalmazott Thain. A NYSE, valamint a párizsi, a brüsszeli, az amszterdami és a lisszaboni értéktőzsdét, és a londoni LIFFE határidős és származékos piacot működtető Euronext 9,96 milliárd dolláros - a Euronext-részvényesek választása szerint részvénycserés vagy készpénzes - egyesülését a hónap elején jelentették be.

Akkori londoni elemzések szerint a NYSE-Euronext ügylet azt is jelenti, hogy a globális tőzsdekonszolidáció következő állomásaként a NYSE fő riválisa, az ugyancsak New York-i Nasdaq előtt megnyílik az út az LSE kihívó nélküli, hivatalos felvásárlási kísérletére. A NYSE Euronext mögött az LSE a világ második számú értékpapírpiaca a tőzsdén forgó cégek összesített tőkeértéke alapján. A Nasdaq máris az LSE legnagyobb egyedi részvényese; tőzsdei vásárlásokkal 25,1 százalékot szerzett eddig a londoni részvénypiacból. A frankfurti tőzsdét és annak elszámolóházát üzemeltető Deutsche Börse és a Euronext maga is próbálkozott korábban a londoni tőzsde felvásárlásával, eredménytelenül.

Nagyok az amerikaiak

Hiába négy tőzsdéről van szó, sem forgalomban, sem kapitalizációban nem volt mérhető a párizsi, brüsszeli, amszterdami, és liszaboni tőzsdéket tömörítő Euronext az NYSE számaihoz. Tavaly, 2005 végén az NYSE kapitalizációja (az ott bevezetett vállalatok részvényeinek összesített értéke) 13 311 milliárd dollár volt, szemben az Euronext 2707 milliárdjával. Hasonló nagyságrendi különbség van a forgalomban is, ami New Yorkban 14 125 milliárd dollára, a négy európai tőzsdén összesítve 2901 milliárd dollárra rúgott. Az Euronextnél egymagában a londoni tőzsde is nagyobb, hiszen kapitalizációja 3058 milliárd dollár, forgalma 5674 milliárd volt 2005 végén. A Nasdaq viszont nem sokkal nagyobb a londoni börzénél, 2005 végén kapitalizációja 3604, forgalma 10 ezer milliárd dollár felett volt - mondta el az Indexnek korábban Szalay-Berzeviczy Attila. A Budapesti Értéktőzsde elnöke az Indexnek úgy értékelte az első lépcsős amerikai terjeszkedést, hogy az elsősorban a két megmaradt európai nagyot, a londoni és a frankfurti tőzsdét hozza lépéskényszerbe.

Mi nem érdekeljük őket

Az osztrák és a magyar tőkepiac együttesen is - a két ország világgazdasági súlyának megfelelően - túl kicsi ahhoz, hogy érdemben felkeltsék a nagy tőzsdék érdeklődését, így az elnök szerint arra nem kell és nem is lehet számítani, hogy a Budapesti Értéktőzsde és bécsi partnere hamarosan amerikai kézbe kerülne. Hasonló helyzetben van a régió többi börzéje is, és ennek veszélye is van: a koncentrálodó piacon egyre nehezebb lesz a kis börzéknek egymással versenyezve magukra vonni a kibocsátó cégek figyelmet, ami hosszú távon a vártnál kisebb ütemű növekedésével fenyeget.

Szalay-Berzeviczy Attila szerint ezért szükség lenne a magyar és a bécsi börzéna három fő tulajdonos, a HVB Bank, az Erste Bank és a Raiffeisen Bank által korábban is szorgalmazott regionális tőzsdeszövetségre, ahol az önálló börzék összenyitott kereskedési rendszer mellett üzemelnének tovább. Budapest és Bécs készen áll erre, de az új lengyel kormány nem nyitott az ötletre, ahogy a cseh tőzsde tulajdonosai sem. Varsó és Prága nélkül nincs igazán értelme erről beszélni - mondta az elnök. A lengyel tőzsde jelenleg 98 százalékos állami tulajdonban van, és nem tárgyal egyesülésről, a prágai börzét pedig a helyi brókercégek tulajdonolják.  • Tippek
  • Személyi kölcsön