Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Csődbe ment a hongkongi fapados

2008.04.10. 14:55
17 hónapnyi működés után likviditási gondok miatt csődbe ment az Oasis Hong Kong Airlines. A fapados légitársaság Londonból és Vancouverből szállított utasokat a távol-keleti városba.

Megszünteti szolgáltatását az Oasis Hong Kong Airlines légitársaság, április 9-től már nem szállít utasokat – olvasható a cég honlapján. A kijelölt felszámoló más légitársaságokkal veszi fel a kapcsolatot, hogy a pórul járt utasok mégis valahogy eljussanak uticéljukhoz. A cég honlapján egy ideje már nem lehetett jegyet foglalni.

Steven Miller, a cég ügyvezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy likviditási gondok miatt nem tudják folytatni a működést. Korábbi hírek szerint a társaság 65 millió font (20,5 milliárd forint) adósságot halmozott fel 2006 óta.

A cég olcsón kínált jegyeket Londonból és Vancuverből Hongkongba. Londonból például a legolcsóbb egyirányú jegy 65 font volt, persze a járulékos költségek és reptéri illetékek nélkül, a BusinessTravel szerint turista osztályon oda-vissza 260 fontot (mai árfolyamon 82 ezer forint) kellett fizetni a repülőjegyért. Ez sokkal olcsóbb, mint a hagyományos társaságok díjai. Első osztályon 1300 font volt a jegy.

A gépeken 81 első osztályú és 278 turista osztályú hely volt. Mindkét osztályon kétszer szolgáltak fel meleg ételt az út alatt és az üdítők is ingyen voltak, az alkoholért az első osztályon nem kellett fizetni. Ezen kívül fülhallgatót, párnát és takarót adtak az utasoknak, illetve midegyik utas előtt saját tévé volt, 16 csatornával – olvasható a Wikipedián.

A BBC Online szerint valószínűleg a hirtelen megemelkedett üzemanyagköltségek okozták a légitársaság vesztét. Egy év alatt több mint hastvan százalékos volt a drágulás. Mivel még új társaság voltak, lehetetlen volt hitelt felveniük üzemanyagvásárlásra. Ezen kívül a tulajdonos azon döntése, hogy inkább megvásárolta a repülőgépeket, mint lízingelte, szintén okozhatta a likviditási gondokat.

Több ezer utast érint az Oasis megszűnése, hiszen naponta üzemeltetett járatokat a London-Hongkong, és heti hatszor a Vancouver-Hongkong útvonalon. Először 2006 októberében szállt fel Londonból Hongkong felé, később elindította vancouveri járatát is. A tervek szerint Chicagóba és New Yorkba is indítottak volna járatokat.

A prul járt utasoknak egy másik hongkongi társaság, a Cathay Pacific ajánlotta fel, hogy kedvezményes áron elviszi őket. A hongkongi kormány is a bajba jutott utasok segítségére sietett. A Mirror hírei szerint ezrek rekedtek Honkongba, az utolsó járat tegnap reggel szállt le a Gatwick repülőtérre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!