Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma van a lusták napja

2002.02.22. 10:56
"Isten adta jogunk a lustálkodás. Életbevágó megérteni a semmittevés jelentőségét. A lazsálás szükséges" - állítja a brit Oncus divat- és lemezcég, a lazsálási nap feltalálója.
A brit nemzeti lazsálási nap feltalálója, az Oncus lemezcég immár másodszor ösztökélte arra a brit dolgozókat, hogy február 22-én egészségük és boldogságuk érdekében maradjanak ágyban, és teljes intenzitással ne csináljanak semmit.

"Életbevágó megérteni a semmittevés jelentőségét. A lazsálás szükséges." Többek között ezekkel a filozofikus állításokkal próbálják tudatosítani az európai átlag szerint sokat dolgozó britekben, hogy az élet nem a munka körül forog, és egy ágyban töltött nap jelentősen hozzájárul boldogságunkhoz

Minek erre külön nap?

Mint minden nagy gondolatnak, a lustasági napnak is vannak szőrszálhasogató kritikusai.

A Reuters újságírója például a MyVoice közvéleménykutató eredményei alapján azt sugallja, hogy a britek már eddig is megtettek mindent munkaidejükben azért, hogy diadalra vigyék az eszmét.

A megkérdezettek kétharmada állította azt, hogy ugyanannyit dolgozna és jóval hatékonyabb lenne, ha az ország átállna a négynapos munkahétre.

Ha már benn kell rohadnunk

De addig is el kell valahogy tölteni az időt. A munkavállalók egyarmada állítja azt, hogy naponta egy vagy több órát internetezik magáncéllal, kétharmaduk munkaidőben intézi személyes levelezését, 59 százalékuk pedig családjával és barátaival cseveg a munkahelyi telefonon.

A munkahelyi lazsálás indokaként a megkérdezettek 13 százaléka azt hozta fel, hogy unatkozik, 10 százalékuk azt mondta, hogy nincs elég dolga, és csupán 3 százalékuk állította azt, hogy gyűlöli a munkáját.