Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Ma van a lusták napja

2002.02.22. 10:56
"Isten adta jogunk a lustálkodás. Életbevágó megérteni a semmittevés jelentőségét. A lazsálás szükséges" - állítja a brit Oncus divat- és lemezcég, a lazsálási nap feltalálója.
A brit nemzeti lazsálási nap feltalálója, az Oncus lemezcég immár másodszor ösztökélte arra a brit dolgozókat, hogy február 22-én egészségük és boldogságuk érdekében maradjanak ágyban, és teljes intenzitással ne csináljanak semmit.

"Életbevágó megérteni a semmittevés jelentőségét. A lazsálás szükséges." Többek között ezekkel a filozofikus állításokkal próbálják tudatosítani az európai átlag szerint sokat dolgozó britekben, hogy az élet nem a munka körül forog, és egy ágyban töltött nap jelentősen hozzájárul boldogságunkhoz

Minek erre külön nap?

Mint minden nagy gondolatnak, a lustasági napnak is vannak szőrszálhasogató kritikusai.

A Reuters újságírója például a MyVoice közvéleménykutató eredményei alapján azt sugallja, hogy a britek már eddig is megtettek mindent munkaidejükben azért, hogy diadalra vigyék az eszmét.

A megkérdezettek kétharmada állította azt, hogy ugyanannyit dolgozna és jóval hatékonyabb lenne, ha az ország átállna a négynapos munkahétre.

Ha már benn kell rohadnunk

De addig is el kell valahogy tölteni az időt. A munkavállalók egyarmada állítja azt, hogy naponta egy vagy több órát internetezik magáncéllal, kétharmaduk munkaidőben intézi személyes levelezését, 59 százalékuk pedig családjával és barátaival cseveg a munkahelyi telefonon.

A munkahelyi lazsálás indokaként a megkérdezettek 13 százaléka azt hozta fel, hogy unatkozik, 10 százalékuk azt mondta, hogy nincs elég dolga, és csupán 3 százalékuk állította azt, hogy gyűlöli a munkáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!