Géza
-11 °C
-4 °C

OECD: meg kell reformálni az eurózóna gazdaságát

2003.04.26. 09:38
Az OECD szerint az európai uniós tagországoknak gazdaságuk megreformálására kell összpontosítaniuk, amint ezt lehetővé teszik a körülmények.
Az OECD azt jósolja, hogy az eurózóna gazdasága 2003-ban 1 százalékkal növekedik, 2004-ben pedig 2,4 százalékkal bővül. Ezek az adatok messze elmaradnak az amerikai gazdasági növekedési előrejelzésektől: az óceánon túl idénre 2,5 százalékos gyarapodást, jövőre pedig 4 százalékos növekedést várnak a gazdasági szakemberek.

A német költségvetési kiadásokat mérsékelni kell

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) figyelmeztetett arra, hogy középtávon a költségvetési hiány nem fog számottevően változni a három legnagyobb európai gazdaság esetében. A jelentés szerint az a rossz teljesítmény, amit az eurózóna legnagyobb gazdasága, a német piac produkál, a környező országokra is kihat majd. Szakértők régóta folyamatosan figyelmeztetik Németországot, hogy meg kell változtatnia a munkaügyi szabályozást a kormányzati, költségvetési kiadások csökkentése érdekében.

Kelet-Európa jól teljesített

Az OECD nem az egyetlen nemzetközi szervezet, amely vészharangot kongat a rossz európai gazdasági teljesítmény miatt. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) április 22-én ismertette a világ gazdasági növekedésére vonatkozó 2002-es adatait. A számok a szervezet szerint a latin-amerikai és a nyugat európai gazdaságok "lusta növekedését" mutatják, miközben a Kelet-Európai országok "jól teljesítettek".