Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

OECD: Azonnali szigorításra van szükség

2006.05.23. 12:17
A fő kockázat az, hogy a költségvetési politika mindinkább hitelét veszti. Sok függ attól, hogyan értékeli a piac az új kormány költségvetési pozícióját - vélik előrejelzésükben az OECD szakértői. A nemzetközi szervezet reális célokat és következetes végrehajtást vár a magyar kormánytól.

Magyarország csak akkor kerülheti el a "durva földet érést" és a pénzügyi turbulenciát, ha az új kormány reális költségvetési célokat tűz ki, és azokat azonnal és következetesen végrehajtja, írták a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői az intézmény kedden megjelent, tavaszi gazdasági előrejelzésében, egyszersmind kizárva nagyobb alapkamat-csökkentés lehetőségét. "Azonnali költségvetési szigorításra van szükség" - írták a szakértők. "A fő kockázat az, hogy a költségvetési politika mindinkább hitelét veszti. Sok függ attól, hogyan értékeli a piac az új kormány költségvetési pozícióját" - tették hozzá.

Kamatcsökkentés nem lesz

A költségvetési szigor nem csak a rövid távú kockázatokat csökkenti, hanem hosszú távon is használna a gazdasági növekedésnek, írták. Szerintük a magyar gazdaságot az idén és jövőre a tavalyinál nagyobb növekedés jellemzi, az erős export és a hazai kereslet miatt. "Az erős kiskereskedelmi forgalom a lakossági fogyasztás újjáéledését jelzi, miközben a beruházás is erős, és ebben az autópálya-építés fellendülése nagy szerepet játszik."

Az OECD szakértői úgy vélték, noha csökken az infláció, a pénzügypolitikai enyhítés lehetősége korlátozott, mert a forintra nyomás nehezedik, egyebek közt a költségvetési aggodalmak miatt is. "Általában véve az alapkamat további csökkentésének játéktere szűkült" - olvasható az elemzésben.

OECD-előrejelzés Magyarországra
2005 2006 2007
GDP +4,3% +4,6% +4,4%
Fogyasztói árindex +3,6% +2.1% +2.9%
Államháztartás mérleg (a GDP százalékában)* -6,1 -5,8 -5,8
Folyómérleg (a GDP százalékában) -7,3 -7,7 -7,3
Rövid lejáratú kamatok 7,0 6,2 6,5
*a nyugdíjreform költsége nélkül

Az OECD globálisan úgy ítéli meg, a világgazdaság növekedése felgyorsul, és átterjed a két gyengébb növekedésű területre, Európára és Japánra is. Ugyanakkor a Kínából áramló olcsó termékek csökkentik a globális inflációt, Európában jobban, mint az Egyesült Államokban.

Az OECD a tagországok átlagos GDP-növekedését az idén 3,1 százalékra becsüli a tavalyi 2,8 százalék után. A szervezet szerint a globális általános növekedés az ötödik évébe lép az idén, a magas és változékony energiaárak ellenére. A világ nagy gazdasági térségei közül az amerikai növekedést 3,6 százalékra várja az idén az OECD, és 3,1 százalékra jövőre, a tavalyi 3,5 százalék után.

Globálisan csökkenhet az infláció

Az euróövezetre 2,2 százalékos GDP-bővülést vár az idén, s 2,1 százalékot jövőre a tavalyi 1,4 százalékot követően. Japán számára 2,8 százalékos idei és 2,2 százalékos jövő évi növekedést valószínűsít. Japánban tavaly 2,7 százalékkal nőtt a GDP.

A főbb gazdasági mutatók közül a jelentés globálisan csökkenni várja az inflációt. Ezen belül az euróövezetben az idén 2,1 százalékot, jövőre csak 2,0 százalékot jelez, a tavalyi 2,2 százalék után. Az Egyesült Államokban 3,3 százalék az idei, 2,4 százalék a jövő évi inflációs becslés, tavaly 3,4 százalék volt az amerikai infláció. Japánban 0,7 százalékos idei, 0,8 százalékos jövő évi fogyasztóiár-emelkedési ütemet vár az OECD, a tavalyi 0,3 százalékos defláció után.