Béla
12 °C
27 °C

Szlovákia száguld, Magyarország visszaesik

2006.11.28. 16:25
A stabilizációs tervtől való bármilyen eltérés jelére meginoghat a Magyarországba vetett bizalom - írja az OECD a visegrádi országokról szóló elemzésében. A térségben csak nálunk esik vissza a gazdasági növekedés.

A közép-európai régióban a szlovák gazdaság bővül az idén és jövőre is a leggyorsabban, stabil növekedés várható Lengyelországban és Csehországban, míg Magyarországon a növekedési ütem erőteljesen lassul - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden nyilvánosságra hozott féléves előrejelzéséből.

Kell a kiadáscsökkentés

A magyar gazdaság növekedési ütemében az idei évi 4 százalék körüli növekedés után erőteljes lassulás várható jövőre és 2008-ban, amikor az adók és a hatósági árak emelése kezdi éreztetni hatását a lakossági fogyasztásban - olvasható az előrejelzésében. Az OECD szükségesnek tartja a költségvetési kiadáscsökkentéseket, hogy a megszigorító intézkedések hosszabb távon kedvező hatással járhassanak. A nemzetközi szervezet jelentésében fontosnak tartja a költségvetési konszolidációt, "a szakítást a pénzügyi célok teljesítése elmaradásának magyar szokásával", és szükségesnek tartja, hogy a szerkezeti változásokat tartós kiadáscsökkentések kísérjék.

Az OECD megállapítja, hogy a piacok ugyan kedvezően reagáltak az azonnali kiigazító intézkedésekre, ennek ellenére a költségvetési politika iránti bizalom megingását komoly kockázati tényezőnek tekinti. A stabilizációs tervtől való bármilyen eltérés jelére meginoghat a Magyarországba vetett bizalom - olvasható a jelentésben. Az OECD megállapítja, hogy az államháztartás hiányára megadott prognózisának nagyjából megfelel a magyar kormány terve, de a 2008. évi hiányt a tervezettnél 1,4 százalékponttal nagyobbra várja.

A cseh gazdaság a tavalyi 6 százalék körüli ütemben bővül az idén is, mielőtt lassulásba kezd jövőre és 2008-ban. Az infláció ennek ellenére meghaladja majd a 2-4 százalék közötti központi banki célt, részben a keresletoldali nyomás, de főként az energetikai dereguláció miatt. Az OECD főképp a júniusi általános választások után leállított gazdasági reformokkal indokolja a várható költségvetési kockázatokat.

Lengyel kamatemelés jöhet

Lengyelország esetében a jövőre és 2008-ban várható 5 százalék körüli GDP-növekedést kísérő gyors ütemű béremelkedéseket és a termelékenység javulásának lassú ütemét tekinti az OECD problémát okozónak. Ez azonban a jövőben változhat, amennyiben a magas munkanélküliség hatására enyhül a bérek oldaláról mutatkozó nyomás, és lassul a munkaköltségek emelkedése. Azt várja a szervezet, hogy a központi bank szigorítja majd 2007-ben és 2008 elején a pénzpolitikát, hogy az infláció a 2,5 százalékos cél alatt maradjon.

Az exportvezérelt szlovák gazdaság az idén és jövőre is 8 százalék körüli ütemben bővül. Az inflációs cél (2008 végére 2,1 százalék) teljesítése érdekében a központi bank további kamatemelést hajthat végre, de az OECD szerint még további megszigorítások szükségesek az inflációs cél eléréséhez. Erőteljesebb költségvetési konszolidációt tart fontosnak az OECD az inflációs nyomás enyhítése és a maashrichti kritériumok teljesítése érdekében.