Szilvia
5 °C
16 °C

Kullogunk a világ után

2007.05.24. 13:26
Szlovákia idén 8,7 százalékos gazdasági növekedést produkálhat, miközben a magyar gazdaság csak 2,5 százalékkal bővülhet, derül ki az OECD jelentéséből. AZ OECD-tagok gazdaságának bővülése 2,7 százalék lesz, úgyhogy még az átlagtól is lemaradunk. A dokumentum szerint hosszú távon csökken majd az infláció mértéke, viszont addig a gyors pénzromlás kockázatokkal jár.

Felfelé módosította a közép-kelet-európai térség, az úgynevezett visegrádi országok növekedési kilátásait a Nemzetközi Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet. Az OECD szerint a közép-európai új EU-tagok között az idén is Szlovákia ígérkezik a GDP-növekedés bajnokának.

Szilárd növekedési pályán van Csehország és Lengyelország is, Magyarország azonban hosszú távú irányzata alatt teljesít, a költségvetési kiigazítás rövid távú hatásai miatt, írták az OECD elemzõi a szervezet csütörtökön megjelent, tavaszi elõrejelzéseit kommentálva. Az elemzés az egész világgazdaságról pozitív hangvételben fogalmazott, egyebek mellett kiemelve azt: az idén 2,7 százalék lehet a 30 OECD-tag gazdasági növekedése a tavalyi 2,5 százalék után.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy 2008-ban összességében nem várható a növekedés lassulása a legfejlettebb ipari országok növekedésében. 16 éve nem volt arra példa, hogy az európai és a japán gazdaság is gyorsabban növekedjen, mint az Egyesült Államoké, erre az évre viszont ezt jósolja a nemzetközi szervezet. Ebben a kedvező külső környezetben a visegrádi országok is kiemelkedően jól teljesíthetnek, a magyar növekedést a költségvetési kiigazítás azonban igencsak visszafogja.

Kritika és dicséret

Magyarországon a közkiadások és bevételek rendbe hozatalával járó takarékosság jelentõs hatással van a gazdaságra, közölték a jelentés hazánkról szóló részében, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. Az export továbbra is erõteljesen fejlõdik, de a hazai kereslet gyengülése miatt a gazdasági növekedés várhatóan a körülbelül évi 4 százalékos hosszú távú irányzat alatt marad.

A szabályozott árak és az áfa változásai miatt az infláció meglódulása átmeneti jelenség, késõbb a drágulás lassulása várható. Most a legfontosabb kockázat az, hogy a közkiadások tartós csökkentésére irányuló szerkezeti reformok halasztódnak vagy felhígulnak. A közszféra mérlegének tartós javítása iránti erõs elkötelezettség nem csak a rövid távú kockázatokat csökkenti, hanem hosszabb távon javítja a növekedési kilátásokat is. A külsõ kockázat az, hogy az EU-beli gazdasági növekedés esetleg kisebb lesz a vártnál, ami ártana a magyar exportnak és a beruházásoknak, írták az OECD elemzõi.

Továbbra is autókon száguldanak a szlovákok

Elsõsorban a nagy autógyárak felfutó termelése miatt idén csúcsra emelkedhet a szlovák gazdasági növekedési hullám, mely már a balti országokra jellemzõ sebességre utal. Az autóipari export felfutásával párhuzamosan hirtelen hatalmas mértékben csökken az OECD szakértõi szerint a szlovák folyó fizetési mérleg hiány. Az alacsonyabb hatósági energiaárak, a gyors termelékenység-növekedés, illetve a korona erõssége nyomán várhatóan közel 2%-ponttal lassul idén a szlovák infláció.

Emellett a gyors gazdasági növekedés segít idén az EU szempontjából kritikus 3%-os küszöb alá szorítani a GDP-arányos államháztartási hiányt, bár a szervezet szakértõi továbbra is szigorú költségvetési gazdálkodásra szólítják fel a szlovák hatóságokat. A 2009-es szlovák euró-bevezetés szempontjából lényeges, hogy az OECD úgy látja: az infláció ütemének lassulása 2008-ban is kitarthat, olvasható a Portfolio.hu-n.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?