István, Vajk
19 °C
33 °C

Kullogunk a világ után

2007.05.24. 13:26
Szlovákia idén 8,7 százalékos gazdasági növekedést produkálhat, miközben a magyar gazdaság csak 2,5 százalékkal bővülhet, derül ki az OECD jelentéséből. AZ OECD-tagok gazdaságának bővülése 2,7 százalék lesz, úgyhogy még az átlagtól is lemaradunk. A dokumentum szerint hosszú távon csökken majd az infláció mértéke, viszont addig a gyors pénzromlás kockázatokkal jár.

Felfelé módosította a közép-kelet-európai térség, az úgynevezett visegrádi országok növekedési kilátásait a Nemzetközi Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet. Az OECD szerint a közép-európai új EU-tagok között az idén is Szlovákia ígérkezik a GDP-növekedés bajnokának.

Szilárd növekedési pályán van Csehország és Lengyelország is, Magyarország azonban hosszú távú irányzata alatt teljesít, a költségvetési kiigazítás rövid távú hatásai miatt, írták az OECD elemzõi a szervezet csütörtökön megjelent, tavaszi elõrejelzéseit kommentálva. Az elemzés az egész világgazdaságról pozitív hangvételben fogalmazott, egyebek mellett kiemelve azt: az idén 2,7 százalék lehet a 30 OECD-tag gazdasági növekedése a tavalyi 2,5 százalék után.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy 2008-ban összességében nem várható a növekedés lassulása a legfejlettebb ipari országok növekedésében. 16 éve nem volt arra példa, hogy az európai és a japán gazdaság is gyorsabban növekedjen, mint az Egyesült Államoké, erre az évre viszont ezt jósolja a nemzetközi szervezet. Ebben a kedvező külső környezetben a visegrádi országok is kiemelkedően jól teljesíthetnek, a magyar növekedést a költségvetési kiigazítás azonban igencsak visszafogja.

Kritika és dicséret

Magyarországon a közkiadások és bevételek rendbe hozatalával járó takarékosság jelentõs hatással van a gazdaságra, közölték a jelentés hazánkról szóló részében, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. Az export továbbra is erõteljesen fejlõdik, de a hazai kereslet gyengülése miatt a gazdasági növekedés várhatóan a körülbelül évi 4 százalékos hosszú távú irányzat alatt marad.

A szabályozott árak és az áfa változásai miatt az infláció meglódulása átmeneti jelenség, késõbb a drágulás lassulása várható. Most a legfontosabb kockázat az, hogy a közkiadások tartós csökkentésére irányuló szerkezeti reformok halasztódnak vagy felhígulnak. A közszféra mérlegének tartós javítása iránti erõs elkötelezettség nem csak a rövid távú kockázatokat csökkenti, hanem hosszabb távon javítja a növekedési kilátásokat is. A külsõ kockázat az, hogy az EU-beli gazdasági növekedés esetleg kisebb lesz a vártnál, ami ártana a magyar exportnak és a beruházásoknak, írták az OECD elemzõi.

Továbbra is autókon száguldanak a szlovákok

Elsõsorban a nagy autógyárak felfutó termelése miatt idén csúcsra emelkedhet a szlovák gazdasági növekedési hullám, mely már a balti országokra jellemzõ sebességre utal. Az autóipari export felfutásával párhuzamosan hirtelen hatalmas mértékben csökken az OECD szakértõi szerint a szlovák folyó fizetési mérleg hiány. Az alacsonyabb hatósági energiaárak, a gyors termelékenység-növekedés, illetve a korona erõssége nyomán várhatóan közel 2%-ponttal lassul idén a szlovák infláció.

Emellett a gyors gazdasági növekedés segít idén az EU szempontjából kritikus 3%-os küszöb alá szorítani a GDP-arányos államháztartási hiányt, bár a szervezet szakértõi továbbra is szigorú költségvetési gazdálkodásra szólítják fel a szlovák hatóságokat. A 2009-es szlovák euró-bevezetés szempontjából lényeges, hogy az OECD úgy látja: az infláció ütemének lassulása 2008-ban is kitarthat, olvasható a Portfolio.hu-n.