Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem lankadnak a bevándorlók

2007.06.26. 08:32
11 százalékkal volt nagyobb 2005-ben a migráció az OECD országokba 2004-hez képest. Ugyanebben az időszakban 15 százalékkal kevesebben kértek menekültstátust.

A bevándorlás mértékének növekedésével párhuzamosan egyre kevesebb menedékkérelmet nyújtottak be 2005-ben az OECD tagállamaiban - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tegnap kiadott jelentéséből. E szerint az OECD adatot szolgáltató 17 országába irányuló migráció 2005-ben 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a menekültstátusért folyamodók száma 15 százalékkal volt alacsonyabb.

Az eltérésben szerepet játszhat az EU 2004-es bővítését követő nagymértékű migrációs hullám, amely mögött természetesen nem a bármilyen okból üldözöttek menedékkérelmei állnak. Az elemzés egész fejezetben foglalkozik az egészségügy terén sokak által vélelmezett "agyelszívással", vagyis azzal a jelenséggel, hogy az öregedő népességű fejlett gazdaságok olyan sok külföldi szakembert vonzanak magukhoz, hogy az már a kibocsátó országok ellátási biztonságát fenyegeti.

Az adatokból kiderül, hogy továbbra is az Egyesült Államok számít a legnagyobb befogadónak. Az összes OECD-országban 3,5-4 millióval bővült a tartózkodási engedélyt szerzett külföldiek száma, és ebből a növekményből egyedül az USA-ra 165 ezer fő jutott. A tanulmány kiemeli, hogy a népességmozgások növekedéséhez nagyban hozzájárult a kívülről, Afrikából, Ázsiából és Kelet-Európából érkező migránsok mellett az EU 2004-es bővítése utáni, blokkon belüli nagymértékű fluktuáció is.

Míg az USA-ban a bevándorlás közel 70 százaléka családegyesítő jellegű - az ottani szabályozás családbarát jellegéből adódóan -, az EU-ban munkavállalási okok dominálnak, az esetek 30-40 százalékában. Ugyanakkor a tanulmányi szempontok is egyre fontosabbak: kirívóan magas, 40 százalékos átlagos növekedést regisztráltak az OECD tagállamai 2000 óta a területükön élő külföldi diákok számánál. Hazánkkal kapcsolatban a tanulmány megjegyzi, hogy a ki- és befelé tartó népességmozgás még mindig meglehetősen visszafogott. A szerzők kiemelik, hogy a Magyarországra érkező bevándorlók döntő többsége továbbra is a környező államok magyar ajkú lakosságából kerül ki.