Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Erősödik az offshore-aktivitás

2006.10.25. 07:58
Az üzleti folyamatok kihelyezésének három legfontosabb célterülete India, a Fülöp-szigetek és Lengyelország. Magyarországra és Szlovákiába is jönnek, de a két ország túlzottan főároscentrikus.

A cégek egyre jobban figyelembe veszik a kihelyezés és a kiszervezés (offshore/outsource) stratégiáját - legyen szó szolgáltató igénybevételéről vagy házon belüli megoldásról -, hogy csökkentsék üzemi költségeiket és lépést tarthassanak a versenytársaikkal, vagy azért, hogy a céljaiknak megfelelőbb munkaerőpiacon telepedjenek le - derül ki a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadójának, a CB Richard Ellisnek 45 országot vizsgáló jelentéséből.

A társaság szerint az üzleti folyamatok kihelyezése a jövőben is folytatódik; egyre több vállalat keres alacsonyabb költségszintű helyszíneket növekvő számú és választékú üzleti funkciójának. A jelentésük szerint az üzleti folyamatok kihelyezésének (BPO) három legjelentősebb területe India, a Fülöp-szigetek és Lengyelország. Miután a munkaerő jelenti a legmagasabb költséget, a vállalatok részéről nagy igény mutatkozik arra, hogy egyes üzleti folyamataikat (főleg a bérszámfejtést és más irodai funkciókat) a megfelelő munkaerőpiacra telepítsék.

Például nagy munkaigényű, alacsonyabb szakértelmet igénylő call centereiket a cégek Indiába vagy a Fülöp-szigetekre helyezik. Ahogyan ezek a piacok elérik telítettségüket, a CBRE előrejelzése szerint a mozgás a másodlagos városokba helyeződik át. Kelet-Közép-Európa egyre jelentősebb offshore piaccá és az üzleti folyamatok kihelyezésének is erős versenyzőjévé válik. Ez többek közt a képzett, több nyelvet beszélő munkaerőnek, az európai/amerikai kultúra ismeretének és a közepes-alacsony költségszintjének köszönhető.

Cseh- és Lengyelország az elsők között van az aktivitás menynyiségét és a fővárosokon kívüli városok sikereit illetően. Magyarország és Szlovákia is jelentős mennyiségű aktivitást vonzott - bár egyelőre csak a fővárosokba. A cégek Románia és Bulgária felé is tekintenek; ezen országok jól haladnak a nemzetközi versenyben - és ez várható Szlovákia és Horvátország esetében is, bár kisebb mértékben.