Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Nagyon drága lesz az olaj

2007.10.12. 09:15
Minden, az árak emelkedése ellen ható bejelentést hatástalanít a közelgő téltől való félelem és a dollár alacsony árfolyama.

A világ olajfogyasztása a negyedik negyedévben a korábban vártnál lassabban fog nőni, mivel a 80 dollár fölötti árak alternatívák keresésére ösztönzik a vásárlók egy részét, s ebbe az irányba hat a gazdasági növekedés ütemének mérséklődése is - állapította meg a Nemzetközi Energia ügynökség (IEA) szokásos havi jelentésében. Tegnap az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára 83,02 dollárra ment fel, alig maradva el a szeptemberi világcsúcstól.

A szervezet, amely a 26 legfejlettebb ipari ország energetikai tanácsadója, arra számít, hogy az év utolsó negyedében a fogyasztás napi 3,03 millió hordóval fogja meghaladni a tavalyit, ami 320 ezerrel elmarad a korábban várttól, és ez a tendencia fog érvényesülni a jövő év első negyedében is. A gazdasági növekedés lassulásával csökkenő olajigény és annak ellenére, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) november 1-jével napi 500 ezer hordóval többet fog kitermelni, az IEA attól tart, hogy a fűtési szezonnal ismét emelkedő fogyasztás miatt apadnak a készletek és újra meglódulnak az árak.

Az IEA emlékeztetett arra, hogy az OECD tagországainak készletei augusztusban 21 millió hordóra süllyedtek, ami 53,5 napi szükségletnek felel meg - ez alacsonyabb az utóbbi öt év átlagánál. Eközben tegnap Szaúd-Arábia bejelentette, hogy ígéretéhez híven 10 százalékkal növeli az ázsiai partnereinek szállított olaj mennyiségét, azonban minden, az árak emelkedése ellen ható bejelentést hatástalanít a közelgő téltől való félelem és a dollár alacsony árfolyama.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!