Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Olajszállítók elleni támadásokra készül az al-Kaida?

2002.09.11. 12:11
Az amerikai haditengerészet figyelmeztetése szerint olajszállító tankerhajók elleni támadásokra kell felkészülni a közel-keleti térségben. A bejelentés hatására tegnap emelkedett az olaj ára a New York-i kereskedésben, és a nap folyamán egy időre átlépte a 30 dolláros határt is.
Meg nem erősített jelentések szerint az al Kaida terrorcsoport támadásokat tervez az Arab-öböl és az afrikai szarv térségében. A bejelentés hatására tegnap a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPO) határidős kereskedésében 29,02 dollárra emelkedett a Brent olaj ára októberi lekötésre, míg a New York-i kereskedésben a könnyű típusú olaj októberi határidőre tegnap rövid időre 30 dollár fölé is emelkedett, majd a nap végén 29,93 dolláron zárt.

A világ olajszállításának negyedét - napi 12 millió hordót - az Arab-öböl térségében bonyolítják. A az olajszállítással foglalkozó cégek egyelőre nem látják értelmét, hogy erősítsenek a védelmükön, mivel eddig nem tapasztaltak terrortámadásokra utaló jeleket.

Az amerikai haditengerészet először tavaly, a szeptember 11-i merényleteket követően adott közre hasonló figyelmeztetést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!