Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olajszállítók elleni támadásokra készül az al-Kaida?

2002.09.11. 12:11
Az amerikai haditengerészet figyelmeztetése szerint olajszállító tankerhajók elleni támadásokra kell felkészülni a közel-keleti térségben. A bejelentés hatására tegnap emelkedett az olaj ára a New York-i kereskedésben, és a nap folyamán egy időre átlépte a 30 dolláros határt is.
Meg nem erősített jelentések szerint az al Kaida terrorcsoport támadásokat tervez az Arab-öböl és az afrikai szarv térségében. A bejelentés hatására tegnap a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPO) határidős kereskedésében 29,02 dollárra emelkedett a Brent olaj ára októberi lekötésre, míg a New York-i kereskedésben a könnyű típusú olaj októberi határidőre tegnap rövid időre 30 dollár fölé is emelkedett, majd a nap végén 29,93 dolláron zárt.

A világ olajszállításának negyedét - napi 12 millió hordót - az Arab-öböl térségében bonyolítják. A az olajszállítással foglalkozó cégek egyelőre nem látják értelmét, hogy erősítsenek a védelmükön, mivel eddig nem tapasztaltak terrortámadásokra utaló jeleket.

Az amerikai haditengerészet először tavaly, a szeptember 11-i merényleteket követően adott közre hasonló figyelmeztetést.