Albin
0 °C
10 °C

Felmondják az iraki olajszerződéseket

2003.05.30. 14:14
Nyugati sajtójelentések szerint Irakban hatályon kívül helyezik a Szaddám Huszein országlása alatt orosz, kínai és francia cégekkel aláírt olajszerződéseket.
A német Frankfurter Rundschau szerint az iraki olajminisztérium vezetésével megbízott ideiglenes olajminiszter, Tamir Gadban bejelentette, hogy az orosz Lukoillal felmondott egy szerződést, egy másikat egy kínai céggel "kölcsönös egyetértéssel" befagyasztott. A francia TotalFinaElf szerződésének felmondásáról Gadban és amerikai tanácsadója hallgatásba burkolóznak.

A Lukoil bírósághoz fordul

A Lukoil egyik szóvivője már az iraki háború kezdete előtt, márciusban eltökéltségét hangoztatta, hogy iraki olajszerződéseiket akár peres úton is megvédik. A kártérítések követelésénél hasonlóképpen járnának el, mint az amerikai cégek az iráni sah rendszerének bukása után 1979-ben. "A Lukoil olajtársaság továbbra is érvényesnek tekinti iraki koncessziós szerződéseit, és amennyiben akadályozva lenne azok végrehajtásában, a genfi választott bírósághoz fordul" - ezt a legnagyobb orosz olajvállalatnál a BBC hírére reagálva közölték. A Lukoil csak a legitim, a nemzetközi közösség által elismert bagdadi kormánnyal kíván majd tárgyalni a koncessziós szerződésről - közölték.

Már Szaddám felmondta

A Lukoil-szerződés helyzetét bonyolítja, hogy annak felmondását már Szaddám Huszein utolsó hónapjaiban bejelentette az iraki kormány, mert - szakértők szerint - az Irak elleni gazdasági szankciók megszüntetésének és a háború elkerülésének hathatósabb ENSZ-beli szorgalmazására akarta sarkallni az orosz kormányt. Konkrét lépésekre azonban nem került sor, talán éppen azért nem, mert a volt iraki kormányzat célja akkor csupán a zsarolás volt.

Egy Szaddám Huszein által is felmondott szerződést behajtani az új bagdadi kormányzaton nem ígérkezik könnyű feladatnak a jelenlegi helyzetben, még akkor sem, ha - moszkvai hírek szerint - a volt iraki kormány azt is rossz néven vette, hogy az orosz nagyvállalat felvette a kapcsolatot az iraki ellenzékkel a háború kitörése előtt.

A Jukosz beszállna

A Szibnyefty-fúzió után a legnagyobb orosz kőolajtársasággá váló Jukosz ugyanakkor bízik abban, hogy részt kaphat az iraki kitermelés újraindításában. A vállalat az elmúlt években nem is az ENSZ, hanem az Egyesült Államok előírásait tartotta be Irak vonatkozásában, vagyis lényegében nem volt kapcsolata az arab országgal.