Szilárda
0 °C
6 °C

Újra folyik az iraki olaj

2003.06.24. 11:05
Két szállítmányt is elhagyta Irakot a hétvégén, ám ez nem azt jelenti, hogy akadálytalan lenne a kitermelés és az export. A rossz állapotban lévő Kirkuk-Ceyhan olajvezetéket szombaton Hít városánál felrobbantották, ezért a folyamatos kitermelés még heteket csúszhat.
Irak újra olajpiaci szereplő a háború óta, miután vasárnap útnak indult az első nyersolajjal telt hajószállítmány. A fosztogatások és szabotázsakciók ellenére azonban csak késlekedéssel indulhat meg Irak legnagyobb csővezetékén keresztül Kirkuk és Ceyhan között a frissen pumpált olaj.

Az iraki olajexportból befolyó jövedelemtől várják, hogy fedezze az évekig tartó ENSZ-szankciók és a háború utáni Irak újjáépítési költségeit. Az olajból származó jövedelmet az amerikaiak fogják ellenőrizni.

Lángoló vezeték

Az amúgy is rozzant állapotban lévő infrastruktúra ugyanakkor könnyedén sebezhető. Vasárnap Bagdadtól nyugatra hatalmas tűz ütött ki, amikor szabotőrök felrobbantották a csővezetéket. A háború és a megszállás ellen tiltakozók ugyanis kiemelt célpontként kezelik a gáz- és olajhálózatot.

A Bagdadtól nem messze fekvő Hít városában még most is lángol a vezeték, az oltásban két amerikai cég is részt vesz, mivel a tűzoltóságnak nincs kapacitása a tűz eloltására.

Irak kormányzója, Paul Bremer a Jordániában tartott világgazdasági fórumon közölte, hogy az olajexport Irak felépülésének előfeltétele, amelyet viszont a biztonság megteremtésének kell megelőznie. Mint fogalmazott "egy nagyon apró kisebbség próbálkozik még harcolni ellenünk".

Viszik az olajat

Az első egymillió hordónyi nyersolajszállítmányt egy török tanker vitte a törökországi Ceyhanból egy Égei-tengeri finomítóba. A mintegy nyolcmillió hordónyi olajt még a háború előtt termelték ki, de exportja a háború miatt március 20-án leállt. Ugyancsak egymillió hordónyi nyersolaj hagyta el az országot egy spanyol tanker fedélzetén.

A szabotázsakcióban megsérült olajvezeték, amely az észak-iraki olajközpontból, Kirkukból vezet Törökországba azonban még továbbra is használhatatlan, és lehet, hogy heteket is igénybe vesz a helyreállítás. A vezeték kijavítottása nem sok idő, de megsérült a költséges műholdvezérlés is, a kézi vezérlés pedig lassú és körülményes. A vezetéknek jelenleg 200.000 hordó a napi kapacitása a háború előtt 850.000-hez és a maximális egymillióhoz képest.

Ima és laptop

A nehézségek ellenére nem múlt el ceremónia nélkül, hogy az első olajszállítmány elhagyta az országot. A törökországi Ceyhanban, ahová az olaj érkezett, iraki, török és amerikai tisztviselők gyűltek össze, hogy megünnepeljék a világ második legnagyobb olajtartalékával rendelkező ország visszatérését az olajpiacra. Mohammed al-Dzsiburi, az Állami Olajipari Marketing Szövetség elnöke a rendezvényen elmondott egy imát, majd a számítógéphez fordult, és az egérre kattintva megkezdte az előadást.