Valér
4 °C
8 °C

Nem növelik az olajkitermelést az OPEC-országok

2004.05.24. 07:50
A várakozásokkal ellentétben szombaton nem döntött termelési kvótái emeléséről a világ olajkínálatának mintegy 30 százalékát adó OPEC. A kérdést júniusban fogják tárgyalni.
Egyelőre mégsem bővíti összesített termelését napi kétmillió hordóval, 35,5 millióra a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), ahogyan azt legnagyobb tagja, Szaúd-Arábia pénteken sürgette. (Előtte még napi másfél milliós emelést szorgalmazott.) A kvótanövelésre a hét végi, amszterdami konferencián lett volna mód. A rendezvény nem hivatalos OPEC-találkozó, így azon legfeljebb előzetes határozatot hozhatnak, amit majd a június 3-i hivatalos bejrúti értekezleten véglegesíthetnek - hívták fel a Világgazdaság figyelmét a kartell bécsi titkárságán a találkozó előtt.

Mindennek ellenére a piac soron kívüli kvótaemelésre számított, mert a rendkívül magasra - egy hete New Yorkban abszolút csúcsra (hordónként 41,65 dollárra) - szökött olajárak már a kartell által elismerten is akadályává váltak a globális gazdasági fejlődésnek. A rendkívüli drágaság mögött - a szezonálisan erős kereslet mellett - az USA és Kína növekvő olajigénye, valamint azok az állandósult ellátási aggodalmak állnak, amelyeket a közel-keleti feszültség okoz.

Nem tudják emelni

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy hét végi New York-i találkozójukon a hét vezető ipari ország (G7) pénzügymimiszterei az olajkínálat bővítésére szólították fel az olaj kartellt.

Maga az OPEC közleménye hangsúlyozza, hogy a kínálatbővítés későbbre halasztásával nem kívánják veszélybe sodorni a világgazdaságot. A kvótanövelési tervével magára maradt Szaúd-Arábia szerint viszont Bejrútban már napi 2,3-2,5 millió hordós bővítésről kellene határozni. A napokban olyan borúlátó vélemények is napvilágot láttak, melyek szerint az OPEC nem is tehet túl sokat az olajárak lenyomásáért, mert Szaúd-Arábián kívül alig van olyan tagja, amely érdemi beruházás nélkül képes növelni termelését. Annyit viszont már most is termelnek, amennyit tudnak: becslések szerint májusban napi átlagos exportjuk 28,53 millió hordó volt.

Az év eleje óta 30 százalékkal megnőtt olajárak pénteken, a kvótanövelés reményében még estek: a londoni brent ára hordónként 76 centtel esve, 36,50 dolláron zárt, az amerikai west texas intermediate (WTI) pedig 93 centtel csökkenve, 39,87 dolláron állapodott meg. Várható, hogy a bővítés elmaradására ma drágulással reagálnak a tőzsdék.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft