Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Új olajválság fenyeget?

2004.06.01. 14:12
A hétvégi szaúd-arábiai túszejtő akció után egy dollárral emelkedett az amúgy is rekordmagasságban lévő olaj ára. A nyersolaj világpiaci ára hónapok óta folyamatosan növekedik - év eleje óta 25 százalékkal drágább. Egyes elemzők újabb olajválságot emlegetnek, és attól tartanak, hogy a drágaság visszavetheti az amúgy is gyengélkedő gazdaságot.
A nyersolaj ára az idén 25 százalékkal növekedett, az 1980-as évek óta nem volt ilyen magas a világpiaci ár. A legutóbbi drágulások aggodalommal töltik el az olajimportáló országokat, hiszen az energiaköltségek ilyen mértékű növekedése visszavetheti gazdasági fejlődésüket. A magas olajárak növelhetik az inflációt, visszavethetik a beruházási kedvet és népszerűtlenné teszi az éppen hatalmon lévő pártokat a választók körében. Egyes elemzők szerint, ha nem változik a tendencia, újabb olajválság jöhet.

A legfőbb olajexportáló országok megosztottak a kitermelés esetleges emelésével kapcsolatban. Szaúd-Arábia és Kuvait a kvóta növelését szeretné, míg Venezuela szerint a jelenlegi szinten kell tartani a kitermelést. De miért növekedett az olaj ára ilyen erőteljesen az utóbbi hónapokban?

Növekvő igények

A gazdasági növekedés miatt 16 éve nem volt ekkora igény a nyersolajra - állítja a Nemzetközi Energiaügynökség. Az erőteljesen fejlődő országokban, mint Kína, nem várt igény mutatkozik. Kína gazdaságának olajigénye az elmúlt évben húsz százalékkal növekedett - írja a BBC Online. Elemzők szerint az igények növekedése folytatódik az elkövetkezendő években, ami viszont - figyelmeztetnek - a gazdaság túlfűtöttségéhez vezet.

Az Egyesült Államok igénye is nagyobb, mert az éppen magához térő gazdaságának szüksége van a nyersolajra.

Alacsony készletek

A nagy olajtáraságok az elmúlt években hatékonyabbá próbálták tenni működésüket, emiatt kevesebb készlettel dolgoznak. Ez azonban azt jelenti, hogy a világpiaci ár hullámzásaira és a politikai helyzetre is érzékenyebben reagálnak. A közel-keleti konfliktus, a nigériai etnikai tisztogatások, a venezuelai tüntetések mind nagyobb hatással van az olaj árára, mint korábban.

OPEC-stratégia

Az olajexportőrök szervezete, az OPEC ellenőrzése alatt tartja a világ olajexportjának több mint felét. A kartell saját érdekeinek megfelelően magasan próbálja tartani az olajárakat. Elemzők szerint a szervezet agresszívebben viselkedik, a termelés visszafogásával, vagyis a kvótákkal próbálja elejét venni az olajár csökkenésének.

Az olajipari cégek a múltban megvárták, míg leesik a nyersolaj ára, és akkor töltötték fel készleteiket. Erre azonban manapság már nincs lehetőség. Előre tervezni is egyre nehezebben lehet már, éppen a bizonytalan politikai és gazdasági helyzet miatt.

Spekulációk

Az alacsony készletek és a magas olajár a spekulánsokat is az olajpiacra vonzotta. A spekulánsok most érdekeltek az olajárak magasan tartásában, hiszen így nagyobb haszonra tudnak szert tenni. Egyes OPEC-országok egyenesen azt állítják, hogy a magas ár nem a kitermelés visszafogásának, hanem a spekulánsoknak köszönhető.

Terror

Az iraki háborús helyzet és a hétvégi szaúd-arábiai események miatt a piac egyre jobban aggódik. A hétvégi túszejtő akció miatt egy dollárral emelkedett a nyersolaj ára. Az iraki exportot a szabotázsakciók vetik vissza. Az iraki események letörhetik azokat a reményeket, mely szerint Irak ismét a világ egyik legnagyobb exportőre lehetne.

A szaúd-arábiai támadás azért is érinti érzékenyen a piacot, mert ez a világ legnagyobb olajkitermelő országa. A Forbes szerint ez az egyedüli ország, mely képes gyorsan reagálni az igények változására. A másik ok az aggodalomra, hogy ha a terror miatt az olajiparban dolgozó vendégmunkások elhagyják az országot, összeomolhat az olajkitermelés a világ legnagyobb exportőrénél. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat.

A kvóta

Az OPEC-tagországok csütörtökön találkoznak Bejrútban. Elemzők szerint az olajkartell ekkor dönt a kitermelés növeléséről. Szaud-Arábia korábban azt javasolta, hogy napi kétmillió hordóval, összesen 35,5 millió hordóra növeljék kitermelésüket. A világ legnagyobb olajkitermelőjének javaslatát a múlt heti nem hivatalos OPEC-találkozón - a várakozásokkal ellentétben - elvetették a tagországok. Erre azonban ismét növekedni kezdett az ár.

Nagyon nehéz megjósolni, hogyan változik a nyersolaj hordónkénti ára. Arra is figyelmeztetnek az OPEC-országok, hogy a kitermelés növekedése csak átmenetileg csökkenti a árakat. Egy biztos, ha az olajkartell csütörtökön nem emeli a kitermelési kvótát, semmi sem állíthatja meg a drágulást.