Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Itt a negyedik olajválság

2005.06.27. 09:07
Elérte a lélektani 60 dolláros szintet az olaj hordónkénti ára, és az emelkedés várhatóan folytatódik, miután a drágulást a finomítási kapacitás gyorsan nem kiküszöbölhető szűkössége okozza.
A New York-i árutőzsdén csütörtök után pénteken is elérte a hordónkénti 60 dolláros határt a kőolaj ára a legközelebbi határidőre, ami a legmagasabb érték a kontraktus 1983-as bevezetése óta. Zárásra ugyan valamelyest mérséklődött az ár, de a Bloomberg által megkérdezett elemzők fele e hétre újabb drágulást valószínűsít, míg csökkenésre csak egyharmaduk számít.

Az elmúlt egy hónapban 21 százalékkal drágult az olaj, döntően azon félelem hatására, hogy az egyesült államokbeli finomítási kapacitás szűkössége miatt ellátási gondok léphetnek föl. A finomítók ugyanis most az üzemanyag-kereslet kielégítésére koncentrálnak, így fennáll a veszély, hogy nem tudnak elegendő fűtőolajat felhalmozni a hideg időszak beköszöntéig tartó hónapokra. Az áremelkedést csak az tudná megállítani, ha a kereslet gyengülésére utaló jelek merülnének fel, ilyesmit azonban a piac - egyelőre legalábbis - nem tapasztal.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a világ olajiparának 2030-ig 3 ezer milliárd dollár összértékben kellene beruházásokat végrehajtani a kitermelés és a finomítás terén, hogy fedezni tudja a keresletet. Ez évi 107 milliárd dollárt jelent, ehhez képest az öt legnagyobb jegyzett olajtársaság - Exxon Mobil, BP, Shell, Chevron és Total - tavaly együttesen 85 milliárd dollár nyereséget jelentett. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belül jelenleg egyedül Szaúd-Arábia tudná növelni kitermelését, de Ali Al-Naimi szaúdi olajminiszter szerint nincs igény a mostaninál több nyersolajra. Ez mindazonáltal változhat, mert Kína - mint azt az állami tévé jelentette - növelni kívánja stratégiai olajkészletét.