Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Európa többet fizet az olajért az USA-nál

2005.09.16. 08:14
Míg korábban alig egy dollár, ma már több mint négy dollár a különbség az olcsóbb nehéz, illetve a legjobb minőségű olajok ára között: az európai finomítók nagy része korszerűtlen, ezért a drágább nyersanyagot kell venni, az USA képes az olcsóbb olaj feldolgozására is.
Európa vezető országai az év első felében mintegy 10 százalékkal többet fizettek az importált kőolajért, mint az Egyesült Államok. Míg Németországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának átlagosan 47,40 dollárba, addig az USA-nak 43,10 dollárba került a kőolaj hordója. A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) adatai szerint e három ország ez idő alatt összesen 4,8 milliárd dollárral többet költött emiatt az olajimportra.

Ennek oka, hogy a korszerűtlenebb európai finomítók csak a legjobb minőségű, így értelemszerűen drágább nyersanyagot tudják feldolgozni, míg a modernebb amerikai üzemek beérik az olcsóbb nehézolajokkal is. Ezekből csak költséges és bonyolult berendezések segítségével állítható elő a benzin és a gázolaj, a két legkeresettebb termék. Ilyenekkel az Egyesült Államok finomítókapacitásának 75, míg az európainak csak 45 százaléka rendelkezik. Az illetékesek az olajtársaságokat vádolják, hogy nem fektettek be eleget a fejlesztésbe - Thierry Breton francia pénzügyminiszter ma találkozik az olajcégek képviselőivel, hogy tájékozódjon a beruházási terveikről.

Eddig mindegy volt

Az elemzők viszont rámutatnak arra, hogy eddig elenyésző, hordónként mindössze 1 dollár volt az árkülönbség a két olajfajta között - ami nem ösztönzött ilyen irányú fejlesztésre -, csak az idén ugrott fel 4,20-ra. Az amerikai cégek azért járnak elöl az átállásban, mert a Venezuelából, Mexikóból és Kanadából érkező importjuk legnagyobb része gyenge minőségű. A jövőben az elemzők szerint tovább nő az árkülönbség, mert az új olajmezőkről csak gyengébb minőségű nyersanyag termelhető ki.