Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Száz dollárig emelkedhet az olaj ára?

2006.04.14. 15:56
Londoni elemzők szerint most már irreális az iráni atomválság jóindulatú rendezésében bízni, ezért tartósan és magasan 70 dollár feletti olajárra kell számítani. Az EIU rövid távon a 100 dollár feletti árat sem zárja ki.

A Barclays Capital, a londoni City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci előrejelzéseket is közlő háza márciusi elemzésében érezhető csodálkozással még azt írta, hogy az olajpiac rendre nem árazza az iraki és az iráni fejlemények, a mind erősebb kínai kereslet, valamint az új amerikai hurrikánszezon kockázatait, jóllehet, ez utóbbi már a narancslé árupiaci határidőinek árfolyamában is megjelent.

A cég legfrissebb jelentése szerint a geopolitikai környezet forróvá válása nélkül is arra számított, hogy az olajár előbb-utóbb tartósan 70 dollár fölé kerül. Mivel azonban az iráni, valamint az iraki és a nigériai helyzet is tényleges és jövőbeni potenciális ellátási oldali fennakadások okozója, a tartósan és jelentősen 70 dollár feletti olajár kialakulásának esélye még sokkal magasabb, áll a londoni befektetési bank elemzésében.

A piac és a politika

A Barclays Capital legfrissebb elemzésében azt írta: az évek során felhalmozódott bizalmatlanság, a kapcsolatok és a pontos hírszerzési adatok hiánya a kölcsönös meg nem értés olyan környezetét teremtette meg, amely táptalaja a súlyos politikai hibáknak mindkét oldalon.

Ennek következtében az álláspontok éppen egymással ellentétesek. Az iráni kormány úgy tartja, bármiféle konfrontáció saját hazai és térségi pozícióját erősíti, az ügyben kulcsszerepet játszó külföldi kormányok szerint ugyanakkor éppen a diplomáciai vagy katonai konfrontáció az erősödő iráni térségi hegemónia visszaszorításának egyetlen módja, áll a Barclays Capital londoni elemzésében.

A ház szerint ebben a helyzetben a "jóindulatú" megoldással számoló forgatókönyvek irreálissá váltak, és a fő kérdés a "nem jóindulatú" megoldások időzítése és kiterjedése.

Az elemzés szerint voltak olyan piaci vélemények, hogy a zökkenőmentes megoldás az alapeseti forgatókönyv, amelyben szinte zéró a katonai beavatkozás esélye, és az egész ügy egyetlen színtere az ENSZ Biztonsági Tanácsa lesz. A legutóbbi hét eseményei nyomán azonban most már a piaci várakozásokban is megjelent a kellő realizmus, fogalmaznak a Barclays Capital elemzői.

Tartósan 70 dollár felett

A jelentéshez fűzött egyik árfolyamgrafikon kimutatja, hogy a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajféle határidős árfolyamgörbéje a mostantól számított második legközelebbi, valamint a huszonkilencedik hónap között folyamatosan 70 dollár feletti olajat áraz.

Független londoni elemzőházak már jó ideje valós lehetőségként számolnak az iráni katonai beavatkozással. Ezek közé tartozik az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző intézete, amely nemrég Londonban kiadott világgazdasági elemzésében egyharmadosnál nagyobb esélyt adott arra, hogy katonai akcióba torkollik az iráni atomprogram feletti vita, s ezért meredeken megemelte idei olajárjóslatát, rövid távra nem zárva ki a 100 dolláros hordónkénti olajárat.

A Barclays Capital a súlyosbodó olajpiaci kockázatok miatt már egy év eleji jelentésében 7 dollárral 68 dollárra emelte a West Texas Intermediate-re szóló 2006-os, egész évi átlagos olajárjóslatát, és ezen belül az idei negyedik negyedévre 72,20 dolláros átlagár-előrejelzést adott.

Nem sokkal korábban egy másik nagy londoni befektetési ház, a Goldman Sachs is jelentősen, 4,50 dollárral 68,50 dollárra emelte idei átlagos olajár-jóslatát a WTI olajfélére, és ennek a cégnek az elemzői is 70 dollár feletti negyedik negyedévi átlagot valószínűsítettek.