Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A leggazdagabb orosz ellenőrzi a magyar olajimportot

2002.06.24. 11:14
Néhány hónap alatt megduplázta vagyonát Kelet-Európa leggazdagabb embere, az egykori komszomol-titkárhelyettesből lett olajipari guru? Nem valószínű, inkább arról van szó, hogy most publikálták a Jukosz olajipari oriáscég tulajdonosainak listáját, így derült ki, hogy az orosz Mihail Hodorkovszkij 7,8 milliárd dollár értékű részvényt tarthatna az ingzsebében, ha nem írtózna a zsebes ingektől. A Forbes magazin tavaly még csak 3,7 milliárdos vagyonról tudott.
Története során először publikálták a New York-i tőzsdére tartó Jukosz tulajdonosi struktúráját - írta meg a Magyar Hírlap. Így derült ki, hogy az eddig tudottnál sokkal nagyobb annak a kerületi komszolmolbizottsági vezetőből vállakozóvá lett 39 éves üzletembernek a vagyona, aki amúgy is térségünk legvagyonosabbjaként volt elkönyvelve.

Amit most nyilvánossságra a hoztak, az nem maga a Jukosz, hanem a cég papírjainak 61 százalékát kezében tartó, gibraltári bejegyzésű MENATEP tulajdonosi struktúrája. Eszerint Hodorkovszkijnak magánszemélyként 9,65 százalékos pakettje van, ám ő az egyetlen haszonélvezője a részvények 50 százalékát birtokló alapítványnak. Így Hodorkovszkij - aki az elnök-vezérigazgatói posztot is betölti - a Jukosz igazi irányítója.

Nagy tervek a Mollal

A volt komszomolista a magyar gazdaságra is döntő befolyással van, ugyanis cégén keresztül folyik a magyar oljaimport 70 százaléka. A HVG-nek adott tavalyi interjújában a nagytőkés a következőt nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy növelni akarja-e a befolyását a magyar oljaiparban: "Én amellett vagyok, hogy fűzzük szorosabbra kapcsolatainkat legnagyobb ügyfeleinkkel, így a Mollal is, amelyikkel régóta, áttekinthető és nyugodt együttműködés köti össze társaságunkat. Mint tudja, a Mol megkeresett bennünket, tegyük lehetővé részvételét valamely lelőhelyünk feltárásában. Mi belementünk ebbe, bár nincs szükségünk befektetésre. Úgy véljük, elébe kell menni az ügyfél óhajainak. Elégedettek vagyunk ezzel a kapcsolattal, de a nehezen kitermelhető kelet-szibériai olajmezők feltárása előtt biztosak akarunk lenni abban, hogy komoly mértékben és hosszú távon leszünk jelen a magyar piacon. Ez sokféleképpen lehetséges. A kérdés az, szüksége van-e erre ügyfelünknek. Én úgy gondolom, igen."

Mint azt a Magyar Hírlap cikke megjegyezi, az oroszok az idén állpodtak meg a Mollal a nyugat-szibériai Hanti-Manydszi területen lévő olajmező közös kihasználásáról. A 250-300 millió dolláros beruházás során a két cég vegyvállalata évi 2,5-3 millió tonna kőolajat fog kibányászni.