Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A leggazdagabb orosz ellenőrzi a magyar olajimportot

2002.06.24. 11:14
Néhány hónap alatt megduplázta vagyonát Kelet-Európa leggazdagabb embere, az egykori komszomol-titkárhelyettesből lett olajipari guru? Nem valószínű, inkább arról van szó, hogy most publikálták a Jukosz olajipari oriáscég tulajdonosainak listáját, így derült ki, hogy az orosz Mihail Hodorkovszkij 7,8 milliárd dollár értékű részvényt tarthatna az ingzsebében, ha nem írtózna a zsebes ingektől. A Forbes magazin tavaly még csak 3,7 milliárdos vagyonról tudott.
Története során először publikálták a New York-i tőzsdére tartó Jukosz tulajdonosi struktúráját - írta meg a Magyar Hírlap. Így derült ki, hogy az eddig tudottnál sokkal nagyobb annak a kerületi komszolmolbizottsági vezetőből vállakozóvá lett 39 éves üzletembernek a vagyona, aki amúgy is térségünk legvagyonosabbjaként volt elkönyvelve.

Amit most nyilvánossságra a hoztak, az nem maga a Jukosz, hanem a cég papírjainak 61 százalékát kezében tartó, gibraltári bejegyzésű MENATEP tulajdonosi struktúrája. Eszerint Hodorkovszkijnak magánszemélyként 9,65 százalékos pakettje van, ám ő az egyetlen haszonélvezője a részvények 50 százalékát birtokló alapítványnak. Így Hodorkovszkij - aki az elnök-vezérigazgatói posztot is betölti - a Jukosz igazi irányítója.

Nagy tervek a Mollal

A volt komszomolista a magyar gazdaságra is döntő befolyással van, ugyanis cégén keresztül folyik a magyar oljaimport 70 százaléka. A HVG-nek adott tavalyi interjújában a nagytőkés a következőt nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy növelni akarja-e a befolyását a magyar oljaiparban: "Én amellett vagyok, hogy fűzzük szorosabbra kapcsolatainkat legnagyobb ügyfeleinkkel, így a Mollal is, amelyikkel régóta, áttekinthető és nyugodt együttműködés köti össze társaságunkat. Mint tudja, a Mol megkeresett bennünket, tegyük lehetővé részvételét valamely lelőhelyünk feltárásában. Mi belementünk ebbe, bár nincs szükségünk befektetésre. Úgy véljük, elébe kell menni az ügyfél óhajainak. Elégedettek vagyunk ezzel a kapcsolattal, de a nehezen kitermelhető kelet-szibériai olajmezők feltárása előtt biztosak akarunk lenni abban, hogy komoly mértékben és hosszú távon leszünk jelen a magyar piacon. Ez sokféleképpen lehetséges. A kérdés az, szüksége van-e erre ügyfelünknek. Én úgy gondolom, igen."

Mint azt a Magyar Hírlap cikke megjegyezi, az oroszok az idén állpodtak meg a Mollal a nyugat-szibériai Hanti-Manydszi területen lévő olajmező közös kihasználásáról. A 250-300 millió dolláros beruházás során a két cég vegyvállalata évi 2,5-3 millió tonna kőolajat fog kibányászni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!