Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Olaj van, csak visszatartják

2007.06.06. 11:08
Folyamatosan emelkedő olajárak és bizonytalanság jellemzi a világot. Mindenki vár valamire, ki egy alternatív energiahordozóra, ki az egyeduralomra. Oroszország már most fegyverként használja a gázt, ha el akar érni valamit - áll a Cambridge Energy Research Associates összefoglaló jelentésében.

Még mindig rengeteg az olaj, azzal nincs gond. A probléma ott kezdődik, hogy a nagy olajbirodalmaknak egyre nehezebb lesz kielégíteni a fogyasztói igényeket a következő évtized során, olvasható az elemzésben. Június elején elkezdődött az autós szezon Amerikában, az árak azonnal emelkedtek.

A probléma nemcsak a forgalmazóknak, a fogyasztóknak is nagy problémát okozhat. Sok állami tulajdonban lévő olajvállalat foglalkoztat hazai munkaerőt, limitálja a termelést, hogy elősegítse az árak magasan tartását.

A 15 legjelentősebb olajtermelő ország a jelenlegi termelés 60 százalékát adja, de ez a szám 2015-re elérheti, sőt meg is haladhatja a 70 százalékot. Ez nagy segítség azoknak, akik magasan akarják tartani az árakat a Cambridge Energy jelentése szerint.

Titkosszolgálati vezetők

Oroszországnak van a világ legnagyobb gázkészlete, és olajtermelésben is előkelő helyen áll, nyolcadik a sorban. Az oroszok nagy, államilag irányított energiavállalati közül több élén áll korábban a titkosszolgálatnál tevékenykedő vezető. Tavaly és tavalyelőtt télen mutatkozott meg leginkább az oroszok hajlandósága, hogy a gázt fegyverként használják céljaik elérésére. Egyszerűen elzárták a vezetékeket Európa felé.

Az orosz vezetés egyébként is szívesen használja a megfélemlítést eszközként, ezt bizonyítja a Jukosz korábbi elnökének bebörtönzése, aki nyilvánosan kritizálta Putyin elnököt - legalábbis Angliából így látszik.

Irakban a legnagyobb aggodalmakat a biztonsági kérdések váltják ki, ami egy háború sújtotta országban nem csoda. A kormánynak egyértelművé és átláthatóvá kellene tennie az olajtörvényeket ahhoz, hogy a termelés mértékét fokozni lehessen.

Kazahsztánban félnek attól, hogy a fejlődő gazdaság mind kevesebb és kevesebb energiát hagy az exportnak.

Kanadában könnyedén lehetne növelni a termelékenységet, ám a fejlesztés drága, rengeteg víz és energia szükséges hozzá, ezért nem történnek lépések.

Irán erős

Iránban az amerikai embargó vetette vissza a kereskedelmet. Ennek ellenére a szakértők azt mondják, az ország erős. Hiába az iraki háború, hiába a félelmek az embargó növelésére, a kormány szinten fogja tartani az árakat, és megkezdik a modernizációt is.

Bár a kilátások kissé borúsak, az olajkutak sorsa nincs teljesen lezárva. Rengeteg állami olajvállalat fel tudja venni a harcot a multikkal, csak a hozzáállásukat kell megváltoztatni.

Az átfogó kép része az is, hogy az állami olajfinomítóknak fel kell adniuk a tartalékaikat ahhoz, hogy elinduljon a termelés – állítja David Hobbs, a Cambridge Energy Research Associates elnöke.

Ez ciklikus folyamat. Egy nagyon hosszú periódus, de nem tarthat örökké – tette hozzá.