Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hatalmas nyereség az olajszektorban

2008.05.23. 07:47
A brazíl Petrobras és az orosz Gazprom akár hatvan százalékkal is növelheti idén a nyereségét, a legnagyobbak átlagosan 20 százalékkal bővülő profittal kalkulálhatnak. A tőzsdén jegyzet olajipari vállalatok idei összes nyeresége 417 milliárd dollár lehet.

Hatalmas nyereségnövekedést várnak a szakértők az olajipari vállalatoknál ebben az esztendőben. Ezt támasztják alá az első negyedéves adatok is: a világ legnagyobb olajipari cégei - a Petrochina és a szintén kínai Sinopec kivételével - mind két számjegyű eredménybővülésről számoltak be. Különösen erős három hónapon van túl a BP és a Petrobras: előbbi profitja 63, míg utóbbié 68 százalékkal emelkedett január és március között a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Iparági szakértők úgy vélik, hogy az előző negyedet jellemző tendencia az esztendő végéig kitarthat, s a világ 12 legnagyobb olajipari cégének adózott nyeresége az egész évet tekintve mintegy 20 százalékkal növekedhet. Amennyiben a prognózis helyesnek bizonyul, a tucatnyi vállalat összesített profitja meghaladhatja a 267,5 milliárd dollárt.

A Der Standard összeállításából kiderül, hogy a legnagyobb növekedésre az első negyedévben is kiemelkedően teljesítő Petrobrasnál, illetve a Gazpromnál számítanak a szakértők: a brazil és az orosz vállalat is körülbelül hatvan százalékkal növelheti profitját 2008-ban. Jelentős, húsz százalékot meghaladó bővülést várnak ugyanakkor a BP-től, a Sinopectől, a Conoco Phillipstől és a Statoiltól is. Nem csak a legnagyobbak eredménye emelkedhet azonban gyorsan az idén: a FactSet Research Systems globális elemző- és adatszolgáltató társaság szerint a világ öszszes tőzsdén jegyzett olajipari vállalatának a nyeresége körülbelül 417 milliárd dollár lesz, ez számottevő növekedés az egyébként szintén rekordévnek számító 2007-hez képest.

A vállalatok számára kedvező tendencia egyértelműen az olaj rohamos drágulásának az eredménye. A kőolaj hordónkénti ára május közepén meghaladta a 125 dollárt, ez közel 30 százalékos növekedést jelent a januári árakhoz képest. Ezzel párhuzamosan az üzemanyag kiskereskedelmi ára is gyorsan nő: Magyarországon jelenleg 310 forint körül van a 95-ös benzin literje, ez 10 százalékkal több, mint az év elején, de hasonló mértékben drágult a benzin az EU többi országában is, s most már mindenhol 300-400 forintnak megfelelő összeget kell fizetni az üzemanyag literjéért. Szakértők felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a magas olajárak főleg azoknak a vállalatoknak kedveznek, amelyek termelést is folytatnak. A finomítói árrések ugyanis nyomás alá kerülhetnek, így az elsősorban erre a tevékenységre koncentráló cégek számára nehézségek adódhatnak.

Az olajipari társaságok rohamos nyereségnövekedésének a hatására több állam vezetése is elgondolkodott azon, hogy további adókat vessen ki az ágazat vállalataira. Az Egyesült Államokban a demokraták sürgetnek ilyen jellegű lépéseket, a republikánusok azonban egyelőre nem mentek bele új adó kivetésébe. Európában is felvetődött a különadó kérdése: Németországban a Német Gazdasági Kutatóintézet vetette fel, hogy meg kellene fontolni a lépést.

A tavalyinál erősebb első negyedévet zárt március végén a Mol is. A magyar olajipari vállalat árbevétele mintegy 50 százalékkal emelkedett, s megközelítette a 800 milliárd forintot. Mindeközben a speciális tételek nélküli adózott nyereség 43 százalékkal, 65 milliárdra nőtt. Kiemelkedő bővülést ért el a csoport kutatás-termelési, illetve feldolgozási és kereskedelmi divíziója is: mindkettő üzletág 40 százalék fölötti üzemieredmény-javulásról számolt be.