Szilvia
5 °C
16 °C

Kipukkadt az olajlufi

2008.09.04. 07:20
Egyes elemzők szerint akár 70-80 dollárra eshet le az olaj hordónkénti ára a jelenlegi 100 dollár feletti szintről. A világgazdaság gyengélkedése miatt túlkínálat alakult ki a piacon.

A nyersolaj hordónkénti ára tegnap délután 107,55 dolláron állt New Yorkban, miután kedden 105,46 dollárig esett. A múlt heti, hurrikánveszélytől felpumpált, de csak néhány napig tartó emelkedés után több mint 8 dollárt zuhant az ár, de a július 11-i 147,27 dollárhoz képest több mint 40 dolláros a csökkenés. Egyelőre nem ismertek a Gustav hurrikán okozta károk, de az már biztos, hogy meg sem közelítik azt a szintet, amitől tartottak.

A már a nyár eleje óta jelentkező árcsökkenési trend mindenesetre a várakozások szerint folytatódni fog, miután a világgazdaság gyengélkedése miatt szűkül a kereslet, és ebbe az irányba hat a dollár mostani erősödése is. Egyes elemzők szerint akár a tavaly őszi 70-80 dolláros szintre is lemehet a hordónkénti olajár, de a többség úgy látja, hogy az ázsiai kereslet és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) szabályozó szerepe a 100-110 dolláros sávban fogja tartani az árat.

Mohammad Ali Khatibi, az OPEC iráni kormányzója szerint jelenleg a piac túltelített olajjal, ami nem tartható fent hosszú távon, mivel ez komoly hatással lenne mind az olaj árára, mind az olajipari befektetésekre. Khatibi szerint ezért lehetséges, hogy a jövő év elején akár napi 1,5 millió hordóval, vagyis közel 5 százalékkal csökkentik a kitermelést.

Ez a véleménye a Credit Suisse-nek is - Tobias Merath, a pénzintézet árupiaci kutatócsoportjának vezetője biztos benne, hogy az OPEC visszafogja a kitermelést abban az esetben, ha az ár 100 dollár alá süllyed. Vagyis úgy látják, hogy itt a fordulópont - kipukkadt a spekulatív olajlufi, elmúlt a hordónként 200 dolláros olajár veszélye, amivel riogatták a piacokat. Mégsem várnak drasztikus zuhanást - prognózisuk szerint jövőre 115-120 dollár körüli árakkal kell számolni.

Az áresést az orosz termelők is megérezték - a Rosznyefty, a legnagyobb orosz olajtermelő részvényeinek árfolyama a moszkvai tőzsdén 1,4 százalékot, a Lukoilé 2,8 százalékot esett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?