Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Kipukkadt az olajlufi

2008.09.04. 07:20
Egyes elemzők szerint akár 70-80 dollárra eshet le az olaj hordónkénti ára a jelenlegi 100 dollár feletti szintről. A világgazdaság gyengélkedése miatt túlkínálat alakult ki a piacon.

A nyersolaj hordónkénti ára tegnap délután 107,55 dolláron állt New Yorkban, miután kedden 105,46 dollárig esett. A múlt heti, hurrikánveszélytől felpumpált, de csak néhány napig tartó emelkedés után több mint 8 dollárt zuhant az ár, de a július 11-i 147,27 dollárhoz képest több mint 40 dolláros a csökkenés. Egyelőre nem ismertek a Gustav hurrikán okozta károk, de az már biztos, hogy meg sem közelítik azt a szintet, amitől tartottak.

A már a nyár eleje óta jelentkező árcsökkenési trend mindenesetre a várakozások szerint folytatódni fog, miután a világgazdaság gyengélkedése miatt szűkül a kereslet, és ebbe az irányba hat a dollár mostani erősödése is. Egyes elemzők szerint akár a tavaly őszi 70-80 dolláros szintre is lemehet a hordónkénti olajár, de a többség úgy látja, hogy az ázsiai kereslet és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) szabályozó szerepe a 100-110 dolláros sávban fogja tartani az árat.

Mohammad Ali Khatibi, az OPEC iráni kormányzója szerint jelenleg a piac túltelített olajjal, ami nem tartható fent hosszú távon, mivel ez komoly hatással lenne mind az olaj árára, mind az olajipari befektetésekre. Khatibi szerint ezért lehetséges, hogy a jövő év elején akár napi 1,5 millió hordóval, vagyis közel 5 százalékkal csökkentik a kitermelést.

Ez a véleménye a Credit Suisse-nek is - Tobias Merath, a pénzintézet árupiaci kutatócsoportjának vezetője biztos benne, hogy az OPEC visszafogja a kitermelést abban az esetben, ha az ár 100 dollár alá süllyed. Vagyis úgy látják, hogy itt a fordulópont - kipukkadt a spekulatív olajlufi, elmúlt a hordónként 200 dolláros olajár veszélye, amivel riogatták a piacokat. Mégsem várnak drasztikus zuhanást - prognózisuk szerint jövőre 115-120 dollár körüli árakkal kell számolni.

Az áresést az orosz termelők is megérezték - a Rosznyefty, a legnagyobb orosz olajtermelő részvényeinek árfolyama a moszkvai tőzsdén 1,4 százalékot, a Lukoilé 2,8 százalékot esett.