Márk
13 °C
28 °C

Egyre nagyobb a világ olajkészlete

2004.02.08. 10:46
A világon minden eddiginél több az ismert olajkészlet, mely az elmúlt évben négy százalékkal 172 milliárd tonnára nőtt, derült ki a német Kőolajipari Szövetség beszámolójából. A mostani kedvező adatokhoz főként Irán olajkészletének újraértékelése vezetett, ami negyven százalékkal nagyobb, mint korábban sejtették.
Irán leszorította Irakot az olajban leggazdagabb országok harmadik helyéről, az élen azonban továbbra is Szaúd-Arábia áll, ahol a Föld teljes készletének ötöde található, míg a második helyezett Kanada.

A világ olajtartalékába azok a készletek tartoznak, amelyek a mai technikával aktuális árakon gazdaságosan kitermelhetők, de ezen kívül még nagy olajtömegek vannak a földkéregben, melyek valamikor kitermelhetők lesznek. A technika fejlődésével, árváltozásokkal, továbbá a kitermelés és felhasználás aktuális alakulásával a gazdaságos készletek minden évben változnak.

A világ kőolajtermelése négy százalékkal 3,4 milliárd tonnára nőtt. Termelésének jelentős - huszonhárom százalékos - növelésével, 422 millió tonnával Szaúd-Arábia áll az élen, megelőzve Oroszországot, amely termelését tizenegy százalékkal 411 millió tonnára növelte. Az európai lelőhelyek kevésbé buzogtak, mint egy évvel korábban: a termelés öt százalékkal 301 millió tonnára esett vissza. Európa földje hárommilliárd tonnával a világ teljes olajkészletének kevesebb mint két százalékát rejti.