Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Történelmi csúcson az olajár

2005.08.10. 22:55
Az északi-tengeri Brent szeptemberi jegyzése 2,03 dollárral 64,01 dollárra nőtt. Az amerikai benzintartalék már a hatodik egymást követő héten csökkent, 2,1 millió hordóval 203,1 millió hordóra.
Rekordszinten zárt a kőolaj ára szerdán Londonban és New Yorkban amiatt, hogy a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai benzintartalék, miközben több olajfeldolgozó leállítani kényszerült a termelését, ami felerősítette a biztonságos ellátással kapcsolatos aggodalmakat.

Nem hivatalos adatok szerint a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szeptemberi jegyzése 1,78 dollár emelkedéssel 64,85 dolláron zárt, de 65 dolláron is volt.

Az északi-tengeri Brent szeptemberi jegyzése 2,03 dollárral 64,01 dollárra nőtt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), ahol röviddel korábban 64,09 dolláron is állt.

Az EIA adatai szerint az augusztus 5-én záródott héten az amerikai benzintartalék már a hatodik egymást követő héten csökkent, 2,1 millió hordóval 203,1 millió hordóra, míg az elemzők 1,9 millió hordó visszaesést vártak.

Az olajtartalék 2,8 millió hordóval 320,8 millió hordóra bővült, a szakértők 600 ezer hordó csökkenésre számítottak.

A fűtőolajat és a dízelüzemanyagot tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék a várt 1,7 millió hordó helyett 2,6 millió hordóval bővült, és ezzel már a 12. egymást követő héten nőtt a szint.