Piroska
-2 °C
5 °C

Hiány vagy spekuláció emeli az olajárakat?

2004.05.17. 11:21
Szállítási gondok, szabotázsakciók miatt ilyen magas az olaj ára - állítják elemzők. A kitermelők azonban spekulánsokra gyanakodnak. Egy biztos, húsz éve nem volt ilyen magas az olaj világpiaci ára, ez pedig visszavetheti az amúgy is gyengélkedő gazdasági fejlődést.
Évtizedek óta, egészen pontosan 1983 óta nem volt ilyen magas az olaj világpiaci ára. A rekordár a szállítási gondoknak és az iraki szabotázsakcióknak köszönhető. Irakban május 8-án robbantották fel az egyik legfontosabb olajvezetéket, így harmadával esett vissza a termelés.

A világ olajkészletének felét birtokló OPEC-országok ígéretet tettek arra, hogy már a héten emelik kitermelésüket, így próbálják csökkenteni az árat. Az OPEC elnöke, az indonéz olajipari miniszter Purnomo Yusgiantoro elmondta, a szervezet sem örül a rekordáraknak, az ugyanis gazdasági visszaesést okozhat.

Többet termelnek

Az olajkitermelő országok már most kétmillió hordóval többet termelnek a kvótánál, hogy kielégítsék Kína és az Egyesült Államok egyre növekvő igényét. Az OPEC-országok május 22-ei rendkívüli találkozójukon tárgyalják meg Szaud-Arábia javaslatát, hogy emeljék a kitermelést legalább 1,5 millió hordóval.

Purnomo szerint a június harmadikán esedékes hivatalos miniszteri értekezlet előtt is megszülethet a döntés - írja a Forbes. A döntés attól függ, hogy hány OPEC-tag lesz jelen a megbeszélésen.

A második legnagyobb olajkitermelő Irán támogatja Szaud-Arábia javaslatát. A venezuelai elnök, Hugo Chavez szerint azonban nincs rá ok, hogy növeljék a termelést. Algéria olajipari minisztere szerint bármennyire növelhetik a kitermelést, az nem fogja csökkenteni az árakat. A magas ár ugyanis nem a hiány miatt következett be, hanem spekuláció hatására - nyilatkozta Chakib Khelil.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft