Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valakinek jól jön a 120 dolláros olajár

2008.04.30. 07:37
Tegnap már csökkent némileg a hét elején 120 dollár közelébe emelkedő kőolajár. A júniusi határidős nyersolaj hordónkénti ára a New York-i árutőzsdén 1,1 százalékkal, 117,47 dollárra esett, az Európában irányadó brent kőolaj 1,3 százalékkal lett olcsóbb, 115,38 dolláron forgott Londonban.

Az olajár mérséklődése egyrészt a dollár erősödésének tudható be. Egy eurót tegnap 1,5566 dollárért adtak a nemzetközi devizapiacokon a hétfői 1,5657 dolláros árfolyam után, ez 0,58 százalékos dollárerősödést jelent. A zöldhasú annak ellenére izmosodik, hogy az elemzők többsége szerint ma negyed százalékponttal, 2 százalékra csökkenti az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az egynapos bankközi kamatot.

A devizaárfolyamok változása mellett az is csökkentette a fekete arany árát, hogy kétnapos leállás után újra szállítani kezdett a brit BP energiaipari cég Forties kőolajvezetéke. A Nagy-Britannia olajkészletének 40 százalékát szállító Forties az Ineos Group tulajdonában lévő skóciai grangemouthi olajfinomítóban kitört sztrájk miatt állt le, földgáz- és kőolajhiányt okozva a szigetországban.

A finomító alkalmazottai tegnap hajnalban végül felvették a munkát, a cég közlése szerint azonban még két-három hétig is eltart, mire újra teljes, napi 200 ezer hordós kapacitáson működhet az üzem. A Forties leállása a Bloomberg hírügynökség szerint naponta 50 millió fontos veszteséget jelentett az északi-tengeri olajkitermelőknek. Továbbra sem vették föl azonban a munkát a nigériai olajipari munkások.

A nyugat-afrikai ország szakszervezete egy hete hirdetett sztrájkot az amerikai ExxonMobil olajipari cég egyik részlege ellen, naponta 860 ezer hordónyi kőolajat tartva vissza a piacoktól. A sztrájk mellett fegyveres támadások is nehezítik az olajcégek életét Nigériában. Az események összesen 50 százalékkal csökkentették az ország olajkibocsátását.

Márciusban a Bloomberg becslése szerint még a naponta 1,97 millió hordó olajat termelő Nigéria számított Afrika egyes számú kőolaj-nagyhatalmának, a sztrájk és a zavargások miatt azonban mostanra Angola valószínűleg megelőzte.

A nagy olajipari cégek persze korántsem biztos, hogy bánkódnak a sztrájkok és zavargások miatt, amelyek hétfőn 119,93 dolláros historikus rekordig hajtották a kőolaj árát. A Shell és a BP ugyanis az elemzők várakozásait messze meghaladó rekordnyereségről számolt be az első negyedévről, ez nem kis részben a 100 dollár fölötti olajárnak köszönhető. A Shell 9,08 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el az első három hónapban, 25 százalékkal többet, mint egy éve. A BP profitja 63 százalékkal, 7,62 milliárd dollárra ugrott; ilyen hatalmas mértékű eredménynövekedésre öt és fél éve nem volt példa a cég történetében.

A jó hír hatására a Shell-részvények árfolyama tegnap 6 százalékkal, 20,57 fontra, a BP-papíroké 5,8 százalékkal, 6,12 fontra emelkedett a Londoni Értéktőzsdén.