Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Valakinek jól jön a 120 dolláros olajár

2008.04.30. 07:37
Tegnap már csökkent némileg a hét elején 120 dollár közelébe emelkedő kőolajár. A júniusi határidős nyersolaj hordónkénti ára a New York-i árutőzsdén 1,1 százalékkal, 117,47 dollárra esett, az Európában irányadó brent kőolaj 1,3 százalékkal lett olcsóbb, 115,38 dolláron forgott Londonban.

Az olajár mérséklődése egyrészt a dollár erősödésének tudható be. Egy eurót tegnap 1,5566 dollárért adtak a nemzetközi devizapiacokon a hétfői 1,5657 dolláros árfolyam után, ez 0,58 százalékos dollárerősödést jelent. A zöldhasú annak ellenére izmosodik, hogy az elemzők többsége szerint ma negyed százalékponttal, 2 százalékra csökkenti az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az egynapos bankközi kamatot.

A devizaárfolyamok változása mellett az is csökkentette a fekete arany árát, hogy kétnapos leállás után újra szállítani kezdett a brit BP energiaipari cég Forties kőolajvezetéke. A Nagy-Britannia olajkészletének 40 százalékát szállító Forties az Ineos Group tulajdonában lévő skóciai grangemouthi olajfinomítóban kitört sztrájk miatt állt le, földgáz- és kőolajhiányt okozva a szigetországban.

A finomító alkalmazottai tegnap hajnalban végül felvették a munkát, a cég közlése szerint azonban még két-három hétig is eltart, mire újra teljes, napi 200 ezer hordós kapacitáson működhet az üzem. A Forties leállása a Bloomberg hírügynökség szerint naponta 50 millió fontos veszteséget jelentett az északi-tengeri olajkitermelőknek. Továbbra sem vették föl azonban a munkát a nigériai olajipari munkások.

A nyugat-afrikai ország szakszervezete egy hete hirdetett sztrájkot az amerikai ExxonMobil olajipari cég egyik részlege ellen, naponta 860 ezer hordónyi kőolajat tartva vissza a piacoktól. A sztrájk mellett fegyveres támadások is nehezítik az olajcégek életét Nigériában. Az események összesen 50 százalékkal csökkentették az ország olajkibocsátását.

Márciusban a Bloomberg becslése szerint még a naponta 1,97 millió hordó olajat termelő Nigéria számított Afrika egyes számú kőolaj-nagyhatalmának, a sztrájk és a zavargások miatt azonban mostanra Angola valószínűleg megelőzte.

A nagy olajipari cégek persze korántsem biztos, hogy bánkódnak a sztrájkok és zavargások miatt, amelyek hétfőn 119,93 dolláros historikus rekordig hajtották a kőolaj árát. A Shell és a BP ugyanis az elemzők várakozásait messze meghaladó rekordnyereségről számolt be az első negyedévről, ez nem kis részben a 100 dollár fölötti olajárnak köszönhető. A Shell 9,08 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el az első három hónapban, 25 százalékkal többet, mint egy éve. A BP profitja 63 százalékkal, 7,62 milliárd dollárra ugrott; ilyen hatalmas mértékű eredménynövekedésre öt és fél éve nem volt példa a cég történetében.

A jó hír hatására a Shell-részvények árfolyama tegnap 6 százalékkal, 20,57 fontra, a BP-papíroké 5,8 százalékkal, 6,12 fontra emelkedett a Londoni Értéktőzsdén.