Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Összeomlik-e az olajpiac?

2005.06.17. 14:50
A világ energiaigényének növekedéséről 52 százalékban Kína tehet, az olajigény növekedésének 37 százalékáért felel az ázsiai ország. Az olaj ára megint rekordszinten van, a már említett okokon kívül köszönhető ez a spekulánsoknak is.
Ismét rekordszintek közelében a nyersolaj ára. Az utóbbi évek energiaigényének növekedésében meghatározó szerepet játszott a délkelet-ázsiai országok, elsősorban Kína keresletének növekedése. A Morgan Stanley számításai szerint a 2001 és 2004 között bekövetkezett növekedés 37 százalékért Kína volt felelős önmagában. Ami azonban figyelmeztető, hogy Kína olajimportja 2005 első öt hónapjában 1,2 százalékkal esett vissza.

Spekuláció és energiaéhség

A Morgan Stanley szerint több figyelmeztető jel is van a fundamentumok oldaláról, mely ellentétesen értelmezhető a piaci árfolyamok alakulásával. Egyrészt a már említett kereslet csökkenés Kína részéről. Emellett az amerikai készletek is nőttek, az első negyedévben a bővülés 6,4 százalékot tett ki. Az említett adatok ellenére az első öt hónapban az árszint mintegy 46 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban. Andy Xie, a Morgan Stanley elemzője szerint ez egy okkal magyarázható, rengeteg a spekulatív a pozíció a piacon. Ha azonban egyszer elindul a lavina, akkor könnyen mindent betemethet, nagy piaci összeomlás várható.

A globális gazdasági ciklus túljutott a növekedési csúcson, ugyanakkor az érdemi lassulás, az esetleges recesszió még messze lehet. A továbbra is robosztus növekedés még támaszt adhat az olajáraknak, ugyanakkor az év vége felé ez a "biztonság" egyre gyengébb lehet, az olajbuborék kipukkanhat. Xie szerint a folyamatot Kína olajimportjának érezhetőbb visszaesése okozhatja majd, melynek jelei most is érezhetők.

A BP számításai szerint a világ energiafelhasználása 2004-ben 4,3 százalékkal, 2003-ban 3,3 százalékkal, 2002-ben 3,4 százalékkal nőtt. 1990 és 2001 között a növekedés éves átlagban mindössze 1,9 százalék volt. A 2001 és 2004 közötti időszakban a növekedés mintegy 52 százaléka származott Kína hatalmas energiaéhségének duzzadásából. Az olajat külön nézve a tendenciák hasonlók, itt a növekedés 37 százalékáért felel Kína.