Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Olcsóbb áram és gáz a szegényeknek

2008.03.12. 07:23
Alacsonyabb áram- és gázdíjakat akar kikényszeríteni a legszegényebb fogyasztók számára a brit pénzügyminiszter.

Sajtóértesülések szerint Alistair Darling az áprilisban kezdődő 2008-as pénzügyi év költségvetési tervezetének ismertetésekor olyan intézkedéseket is bejelent, amelyek a gáz- és áramfogyasztásuk ellenértékét előfizetéses rendszerben lerovó fogyasztók esetében a jelenleginél alacsonyabb tarifák alkalmazását írják elő a szolgáltató cégek számára.

Erre a jogalapot a kormánynak a 2004-es energiatörvény azon passzusa teremti meg, amely lehetőséget biztosít árplafon bevezetésére. A brit energiafelügyelet számításai szerint a fogyasztásért előfizetéses rendszerben (a mobiltelefonos feltöltőkártyákhoz hasonló módon) fizető fogyasztók tarifája akár 31 százalékkal is magasabb lehet, mint az utólag, bankszámlás inkasszóval teljesítő ügyfeleké.

A cégek a magasabb díjakat a különleges fogyasztásmérő készülékek beszerelésével és üzemeltetésével indokolják, de a felügyelet szerint ez évente átlagosan csupán 85 fontnyi költséget jelent nekik, miközben átlagosan 255 fonttal többet számláznak. A Bloomberg értesülése szerint Darling azt fogja ma javasolni, hogy kötelezzék az áram- és gázszolgáltatókat a díjkülönbség csökkentésére.

A hasonló értesülést közlő Financial Times szerint ez kínos beismerése lesz annak, hogy az EU-ban sokszor más országok számára példaként állított brit energialiberalizáció távolról sem szolgálja az egész társadalom érdekeit. Miközben tavaly a lakossági energiadíjak 17 százalékkal emelkedtek, az energiaszolgáltató cégek óriási profitnövekedésről számoltak be.

A felügyelet szerint a 26 millió brit háztartás közül 3,8 millió előfizetéses rendszerben rója le áramfogyasztása, 2,8 millió pedig gázfogyasztása ellenértékét. Az úgynevezett �energiaszegénység� 4,5 millió embert sújt � ide azokat sorolják, akik havi jövedelmük 10 százalékánál nagyobb összeget kénytelenek fűtésre és világításra költeni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?