Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma az olaszok nem vásárolnak

2002.09.12. 12:15
Shoppingolás helyett ma újra sztrájkolnak az olasz vásárlók. Érdekvédő szövetségeik felhívására tartózkodnak kedvenc boltjaik meglátogatásától, vásárlásukat elhalasztják, hogy így tiltakozzanak az euró bevezetésének tulajdonított áremelkedések ellen.
A hivatalos felhívás szerint a különböző vásárlói szövetségek azért szervezték meg az akciót (megismételve a július 5-i tiltakozást), hogy felhívják a figyelmet a drasztikus és ellenőrizhetetlen áremelkedésre, amit szerintük az euró bevezetése okozott, megnehezítve a polgárok életét.

Már a közüzemi szolgáltatások is a panaszlistán

Az olasz vásárlói szervezetek szerint elsősorban a közlekedésben, a gyógyszereknél, a víz-, a gáz-, az elektromos szolgáltatások területén, de más napi használatú cikkeknél és szolgáltatásoknál is elviselhetetlenül nőttek az árak.

Figyelemre méltó, hogy az euró miatti tiltakozó akciók során eddig Európa-szerte elsősorban a kiskereskedelmi árakat, az éttermek, szállodák szolgáltatásainak megdrágulását kifogásolták a tiltakozók, ez az első eset, hogy a közüzemi szolgáltatások kerülnek fel a panaszlistára.

Anyukám, kapcsold le a villanyt is!

A vásárlók fellépése az áremelkedésekkel szemben - konkrétan az eurót megnevezve minden baj fő okaként - egyre szervezettebb. Németországi és hollandiai akciók után július 5-én Olaszországban több mint 10 millió ember vett részt az első komolyabb vásárlói sztrájkban, majd szeptember 3-án, Görögországban tartottak sikeres vásárlói bojkottot, amelyben a görögök mintegy 70 százaléka részt vett, több mint 80 százalékos forgalomkiesést okozva.

Ez utóbbi akció során a részvevők nem álltak meg a vásárlási önmegtartóztatásnál, közülük sokan telefont sem használtak az akció idején, elektromos készülékeiket pedig kikapcsolták, jelezve, hogy vannak eszközeik a tiltakozás fogyasztói eszköztárának bővítésére.

Nem hiszik el a statisztikát

A mostani olasz akció szervezői az eddigi tiltakozások tapasztalatait is felhasználják, így várható, hogy az olasz tiltakozók is követik a görög példát. A vásárlók szövetsége egyébként hivatalos nyilatkozatban szólította fel Silvio Berlusconi miniszterelnököt, hogy állítsa meg az árak spekulatív szándékú növelését. Jelezték azt is, hogy nem hiszik el a közzétett hivatalos adatot, amely szerint augusztusban mindössze 2,3 százalékos volt az éves inflációs ráta.