Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Ma az olaszok nem vásárolnak

2002.09.12. 12:15
Shoppingolás helyett ma újra sztrájkolnak az olasz vásárlók. Érdekvédő szövetségeik felhívására tartózkodnak kedvenc boltjaik meglátogatásától, vásárlásukat elhalasztják, hogy így tiltakozzanak az euró bevezetésének tulajdonított áremelkedések ellen.
A hivatalos felhívás szerint a különböző vásárlói szövetségek azért szervezték meg az akciót (megismételve a július 5-i tiltakozást), hogy felhívják a figyelmet a drasztikus és ellenőrizhetetlen áremelkedésre, amit szerintük az euró bevezetése okozott, megnehezítve a polgárok életét.

Már a közüzemi szolgáltatások is a panaszlistán

Az olasz vásárlói szervezetek szerint elsősorban a közlekedésben, a gyógyszereknél, a víz-, a gáz-, az elektromos szolgáltatások területén, de más napi használatú cikkeknél és szolgáltatásoknál is elviselhetetlenül nőttek az árak.

Figyelemre méltó, hogy az euró miatti tiltakozó akciók során eddig Európa-szerte elsősorban a kiskereskedelmi árakat, az éttermek, szállodák szolgáltatásainak megdrágulását kifogásolták a tiltakozók, ez az első eset, hogy a közüzemi szolgáltatások kerülnek fel a panaszlistára.

Anyukám, kapcsold le a villanyt is!

A vásárlók fellépése az áremelkedésekkel szemben - konkrétan az eurót megnevezve minden baj fő okaként - egyre szervezettebb. Németországi és hollandiai akciók után július 5-én Olaszországban több mint 10 millió ember vett részt az első komolyabb vásárlói sztrájkban, majd szeptember 3-án, Görögországban tartottak sikeres vásárlói bojkottot, amelyben a görögök mintegy 70 százaléka részt vett, több mint 80 százalékos forgalomkiesést okozva.

Ez utóbbi akció során a részvevők nem álltak meg a vásárlási önmegtartóztatásnál, közülük sokan telefont sem használtak az akció idején, elektromos készülékeiket pedig kikapcsolták, jelezve, hogy vannak eszközeik a tiltakozás fogyasztói eszköztárának bővítésére.

Nem hiszik el a statisztikát

A mostani olasz akció szervezői az eddigi tiltakozások tapasztalatait is felhasználják, így várható, hogy az olasz tiltakozók is követik a görög példát. A vásárlók szövetsége egyébként hivatalos nyilatkozatban szólította fel Silvio Berlusconi miniszterelnököt, hogy állítsa meg az árak spekulatív szándékú növelését. Jelezték azt is, hogy nem hiszik el a közzétett hivatalos adatot, amely szerint augusztusban mindössze 2,3 százalékos volt az éves inflációs ráta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!