Klaudia
-3 °C
3 °C

Euró pénztárca az olaszoknak

2001.06.12. 15:46
Új gonddal kell szembenézniük az olaszoknak: pénztárcájuk nincs felkészülve az euró 2002-es bevezetésére. Az inflációtól nem mentes gazdaságban ugyanis szinte kizárólag bankjegyeket hordanak tárcájukban az olaszok, ezen felül a méretre különböző eurós bankjegyek is gondot okoznak. Az olasz jegybank nyilatkozatban közölte: kész vannak az első euró-kompatíbilis bugyellárisok.
Az euró 2002-es január elsejei bevezetése tőzsdei spekulációk tömkelegének és árfolyamszámító kis kütyük elterjedésének kedvezett, de a nosztalgikus bankjegygyűjtők albumjait is divatjamúlt és elöregedett pénznemekkel gazdagította.

A pénzérmék már nincsenek forgalomban

A divat őshazájának számító Olaszországban azonban egyéb bonyodalmakat is okozott a váltás. Az erősebb euró bevezetésével az új pénznemnek megfelelő pénztárcát kell piacra dobni a divatdiktátoroknak és formatervezőknek.

Pénzérmék gyakorlatilag már nincsenek forgalomban, így a tantuszoknak nem kellett külön hely a pénztárcákban. Az új euró bankjegyek is eltérnek méretben az olasz papírpénzektől: szélesebbek és rövidebbek.

Új pénztárca vagy erősebb nadrágzseb

Az olasz divatdiktátoroknak - a nadrágzsebek megerősítése mellett - újabb pénztárcákat kell tervezni: kis rekesszel az apró euró centeseknek, az 1 és 2 eurósnak, szélesebb és rövidebb hellyel a bankjegyeknek. Munkájukat a jegybank is segíti, igaz egyelőre nyilatkozatok formájában.

A Reuters által is idézett, szombati hivatalos közleményében a jegybank üdvözölte az érmehordozásra is alkalmas tárcák visszatérését, és biztosította a divatbarát olaszokat, hogy az euró nem fogja bántani stílusérzéküket. A jegybank azt is tudatta, hogy a bőrfeldolgozók máris elkészítették első "euró-kompatíbilis" termékeiket. Idén talán könnyebb lesz kiválasztani a karácsonyi ajándékot.