Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Már nem olcsó Kelet-Európa

2004.04.29. 08:10
A jövedelmek terén meglévő szakadék dacára viszonylag kicsi a különbség a régi és az új uniós tagországok fővárosainak árszínvonala között - derül ki a német statisztikai hivatal összehasonlító elemzésből.
A wiesbadeni székhelyű Statistisches Bundesamt a márciusi adatokat alapul véve azt állítja, hogy a legolcsóbb megélhetést biztosító Varsó és a legdrágább uniós metropolis, London között e téren csupán mintegy 1,7-szeres a különbség. Míg a lengyel fővárosban a berlini árszínvonal 72, addig Londonban annak 128 százaléka jellemző. Budapesten 86 százalék a megélhetés költsége a berlini szinthez képest.

A wiesbadeni statisztikusok a németországi fogyasztás szokások figyelembevételével készítették el árfelmérésüket. Az elektromos áram, a földgáz és a fűtőolaj ára együttesen 9,2 százalékát teszi ki az általuk számított indexnek, míg a benzin és a dízelolaj további 6,6 százalékot nyom a latban. A bútorok árai 5,1, a szórakozás, kikapcsolódás költségei 4,9, míg az éttermi árak 4,8 százalékkal részesednek a fogyasztói kosárból. A most közölt megélhetési költségindex nem terjed ki az ingatlanárakra, a lakbérekre és az adókat sem veszi figyelembe.

A lista annyiban nem meglepő, hogy a tizenöt jelenlegi tagország fővárosai mind megelőzik a tíz csatlakozó államét. A különbségek azonban meglehetősen csekélyek: a legolcsóbb uniós főváros, Luxembourg és a ciprusi Nicosia között három százalékpontnyi eltérés sincs, míg a tízek között bronzérmes magyar főváros és az abszolút első London között másfélszeresnél is kisebb a különbség. Némileg meglepő az is, hogy a német statisztikusok által összeállított lista utolsó helyén nem a legszegényebb csatlakozó országok (vagyis Lettország és Litvánia) fővárosai állnak, hanem Prága és Varsó.