Piroska
-2 °C
5 °C

Nem minden olcsó a térségben

2004.05.17. 08:16
Az új EU-tagok közül Magyarországon találnak a legolcsóbban szállodát a külföldiek, viszont a taxizás és az éttermek itt a legdrágábbak - derül ki a DHL adataiból.
Magyarországon a külföldi vendég átlagosan 58 euróért tudja az éjszakát egy négycsillagos szállodában eltölteni, míg a többi frissen csatlakozott államban ez a mutató jóval 60 euró felett van, sőt Szlovákiában eléri a 115 eurót. A budapesti taxisok ezzel szemben ugyanannyit kérnek az utastól, mint párizsi kollégáik, és a magyar éttermek árai is jócskán meghaladják a térség többi országában szokásos szintet. A csomagküldő cég szerint összességében Szlovénia a legdrágább a külföldi üzletemberek számára.

A DHL tíz olyan tételt vizsgált a térség különböző országaiban, amelyek a leggyakrabban előfordulnak egy rövidebb üzleti úton itt tartózkodó külföldi üzletember kiadásai között. Az összehasonlítás érdekében négy nyugat-európai város - Frankfurt, Párizs, London és Dublin -, valamint New York hasonló adatait is kiszámították a cég elemzői, és ez alapján összesített költségindexet dolgoztak ki a csatlakozó országokra. Ezen összesített index alapján Magyarország a tíz új tagállam versenyében nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el: míg a balti országok, Szlovákia és Málta többé-kevésbé olcsóbb hazánknál, addig a Cseh-, Lengyelországba, Szlovéniába vagy Ciprusra készülő üzleti utazóknak magasabb kiadásokra kell felkészülniük.

Az egyes tételek árainak öszszevetéséből ugyanakkor jól látszik, hogy az összesített index hatalmas egyenetlenségeket takar. A szállodai és éttermi árak eltérései mellett a telefon- és internetköltségek terén is figyelemre méltók az eltérések. Magyarországon mind a világháló használata, mind a vezetékes telefonálás kiemelkedően olcsó, ezzel szemben a mobilhívások árai tekintetében alig van különbség a tíz csatlakozó ország között. Hasonlóan viszonylag kiegyenlített az autóbérlés díja.