Valér
4 °C
8 °C

Érdektelenségbe fullad a téli olimpia?

2006.01.05. 08:24
Szokatlan érdektelenség övezi a február elején kezdődő torinói téli olimpiai játékokat, a jegyek jelentős részét még nem adták el, és a hotelekben is bőven van még kiadó szoba.

Kevesebb mint negyven nap van hátra a torinói téli olimpiai játékok február 10-ei kezdetéig, de még mindig több százezer eladatlan jegy van az értékesítőknél, és a jelek szerint szabad szállodai szobát se lesz nehéz találni a 2500 sportolót, tízezer újságírót és egymillió sportszeretőt váró olaszországi városban.

Bár sokak szerint az eladások a következő hetekben felgyorsulnak, a jelek nem kedvezőek, ugyanis a 2002-es játékokat rendező egyesült államokbeli Salt Lake City egy hónappal a nyitás előtt már 95 százalékos eladási aránynál járt, az 1998-ban olimpiai várossá vált Naganó pedig 89 százaléknál, miközben a torinói szervezőbizottság csupán 60 százaléknyi eladott jegyet tud felmutatni. Az összes eseményre lehet még jegyet kapni, még a népszerűségi versenyt tradicionálisan vezető női műkorcsolyadöntőre is.

Rossz fény

A kiábrándító eladási adatok a szervezőket is sokkolták, akik Olaszországban televíziós kampányt indítottak a játékok népszerűsítése érdekében. Sokak szerint azonban a hirdetésekkel egy kicsit elkésett a város, amely takarékossági okokból épp a marketingkiadásokat fogta vissza az utóbbi időben. Az eddig 15 milliárd dollárba kerülő, 16 napos torinói olimpia népszerűtlenségét több okkal lehet magyarázni.

Nem tett jót az olimpiának a nyári játékokon kirobbant doppingbotrány-sorozat, és az olaszországi rendezőknek a római kormány Egyesült Államokat támogató külpolitikája miatt külön fel kell készülniük a fokozott terrorveszélyre is. Torinóban a rendvédelmi erőknek figyelemmel kell kísérniük a globalizációellenes politikai csoportokat is, a szinte minden nemzetközi eseményen megjelenő tüntetők ugyanis már bejelentették, hogy a játékok megzavarására készülnek.

Drága játék

Az amerikai sportrajongók közül többen az erős euró miatt nem kelnek át az óceánon, ez ugyanis jelentősen megdrágítja az ittlétet. Az árak eközben széles skálán mozognak, hiszen bár a jegyek többségét 25 és 60 dollár közötti áron kínálják, a jégkorongdöntőért már 650 dollárt kell fizetni, míg a jégtánc fináléjának prémium jegye 1470 dollárba kerül.