Olivér
4 °C
8 °C

Bokros: Oligarchákat véd a lex Mol

2007.10.10. 14:36
Az is lehet, hogy rendkívüli közgyűlést kezdeményeznek a Mol független részvényesei, de az is, hogy nem. Miközben az elemzők elemeznek, Bokros Lajos kőkeményen fogalmaz, és oligarchának nevezi Hernádi Zsoltot és Csányi Sándort.

Rendkívüli közgyűlést kezdeményezhet a Mol néhány független részvényese annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a menedzsmentre, meggyőzzék őket az OMV ajánlatának elfogadásáról, írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Thomson Financial. Az alapkezelők nagyon elégedetlenek, mondta Olena Kirilenko, a KBC elemzője, aki szerint sokan akkor vettek Mol-részvényeket, amikor azok ára a felvásárlási sztori hatására felment 30 ezer forintra. Most, hogy a Mol ellenáll, áz arak visszaesnek.

A Mol két kis tulajdonosa, a Templeton Asset Management es a Centaurus Capital már korábban nyilvánosan kiállt az összeolvadás mellett. A Thomson Financial szerint várható, hogy hamarosan többen csatlakoznak hozzájuk. Kirilenko azonban úgy látja, nem valószínű, hogy a részvényesek barmit is tehetnek. Ha így lenne, már korábban léptek volna, vélekedett az elemző.

A közgyűlést a részvényesek öt százaléka hívhatja össze. Ugyanakkor a lex Mol elfogadásával és hatályba lépésével több dolog megváltozott. Tekintettel a tízszázalekos szavazati korlátra az OMV akkor sem vehetné át az irányítást, ha 75 százaléknyi tulajdonost tudna maga mogott felsorakoztatni. Ugyanakkor a Molnak elég a piacon a menedzsment altal kontrolláltnak tartott valamivel tobb mint 40 százaléknyi (részben az OTP-nek és az MFB-nek kölcsönadott) részvény mellé néhány százalékot maga mellé állítania, és ötvenszázalékos közgyűlési tobbséggel dönthet például arról, hogy a jövőben nem feles, hanem 75 százalékos többség kell a vezetés leváltásához. Vagy éppen arról, hogy élve a részvényesek megkulönböztetésével, ami eddig tilos volt, az OMV kezében lévő papírokkal való szavazás lehetoségét még jobban beszűkítik.

Alighanem ezekre a lehetőségekre utalva írta ma a Financial Times, hogy a budapesti elit körében aggodalom ébredt azzal kapcsolatban, milyen hatalom koncentrálodik a Mol vezetése, illetve elsősorban Hernádi Zsolt Mol- és Csányi Sándor OTP-vezérigazgató kezében. Az FT-nek nyilatkozott Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, aki szerint a lex Mol brutális kísérlet az állam részéről arra, hogy magánérdekeket vedjen. Bokros szerint a jogszabály nem a közéredek védelméről szól, hanem pénzügyi oligarchákat véd - az élen Csányi Sándorral és Hernádi Zsolttal -, illetve azokat a politikusokat óvja, akik támogatast kapnak az oligarcháktól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?