Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Olivaolajat hamisítottak Olaszországban

2008.04.22. 13:06
Egyelõre nem lehet tudni, hogy került-e Magyarországra az Olaszországban hamisított extra szûz olivaolajból, egyelõre annyi biztos, hogy az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén még nem értesítették a magyar hatóságokat.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBiH) már megkérdezte az Uniót és az olasz közegészségügyi hatóságot, hogy hazánkban is lehet-e a hamis termékbõl, és ha igen, akkor hogyan lehet felismerni. Ígéretük szerint a választ azonnal nyilvánosságra fogják hozni.

A MÉBiH csak a sajtóból értesült az Olaszországban leleplezett nagyszabású élelmiszerhamisításról: a bûnözõk olcsó étolajat adtak el a magas minõségû és értékû extra szûz olivaolajként. Mindezt hamis dokumentumokkal és címkékkel, az ügyben már több letartóztatás is volt.

Az élelmiszerbiztonsági hivatal közleményében leszögezi, hogy az élelmiszerhamisítás súlyos bûncselekmény, amelynek megelõzésére, felderítésére minden lehetséges intézkedést meg kell tenni. A kormány nemrég létrehozta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet (HENT), melynek elsõrendû feladata az úgynevezett különös kockázatú termékek, köztük az élelmiszerek hamisítása elleni küzdelem.