Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Államosítások fenyegetik az olajipart

2007.02.20. 08:00
Dél-Amerika több országában nagyobb beleszólást akarnak a kormányok az olajiparba. Ez árthat a világ olajtermelésének - figyelmeztet a Reuters. Igaz ugyanakkor az is, hogy ezekben az országokban még akkor kötötték a termelési szerződéseket, amikor csak 20 dollárba került az olaj, míg a mostani ár 60 dollár körül van.

Árthat a világ olajtermelésének a gazdasági nacionalizmus erősödése és az államosítások térnyerése a nagy olajtermelő országokban – derül ki a Reuters elemzéséből. Eszerint ennek hatása már most is látható. Venezuelában, Ecuadorban, Bolíviában és Oroszországban is egyre érezhetőbb az a szándék, hogy a kormányzat nagyobb beleszólást, illetve nagyobb részesedést kapjon a nagy energetikai projektekben. Az ilyen törekvések visszavethetik a külföldi beruházásokat a szektorban.

A termelési szerződések újratárgyalására azért van nagy igény ezekben az országokban, mert a szerződések jelentős részét az 1990-es évek elején hozták tető alá, amikor még 20 dollár körül volt az olajár, szemben a mostani 60 dollár közeli értékkel.

Venezuelában május 1-jéig kell a nagy olajtársaságoknak – azaz többek között az Exxon Mobilnak, a Chevron Corp.-nak, a Conoco Philipsnek és a Royal Dutch Shellnek – új szerződést kötnie a kormánnyal, amennyiben pedig ez nem sikerül, akkor kénytelenek lesznek több milliárd dolláros üzleteik kisajátítását elfogadni.

Oroszországban a Shell és az Exxon érezte meg leginkább, hogy a Kreml nagyobb befolyást szeretne az ország gáz- és olajtartalékainak kiaknázásában, Ecuadorból pedig az egyesült államokbeli Occidental Petroleum Corp.-nak kellett távoznia, miután a kormány szabálytalan értékesítéssel vádolta meg a céget.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a gazdasági nacionalizmus hosszabb távon problémákat okozhat nemcsak a globális termelés, hanem a termelő országok szempontjából is. A politikai vezetők abból indulnak ki, hogy az olaj ára magas marad, de amennyiben ez nem így lesz, úgy gondok származhatnak a szakértők távozásából és az új beruházások elmaradásából – mutatnak rá az elemzők.

Az élelmiszerboltok is veszélyben

Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette, hogy államosítani fogják azokat a boltokat, amelyek a kormány által meghatározottnál drágábban kínálják az alapvető élelmiszereket. A baloldali populista elnök szerint erre azért van szükség, mert a bevásárlóközpontok mesterségesen, a készletszint manipulálásával tartják magasan ezen termékek árát.

Több venezuelai bolt is felfüggesztette a marhahús, a tej és a cukor árusítását, mert az egyik áruházláncot egy időre bezáratta a kormány a húsnak a hivatalosnál magasabb áron való árusítása miatt - az üzletek szerint viszont az irreálisan alacsony hatósági árak miatt veszteséges e cikkek tartása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!