Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Államosítások fenyegetik az olajipart

2007.02.20. 08:00
Dél-Amerika több országában nagyobb beleszólást akarnak a kormányok az olajiparba. Ez árthat a világ olajtermelésének - figyelmeztet a Reuters. Igaz ugyanakkor az is, hogy ezekben az országokban még akkor kötötték a termelési szerződéseket, amikor csak 20 dollárba került az olaj, míg a mostani ár 60 dollár körül van.

Árthat a világ olajtermelésének a gazdasági nacionalizmus erősödése és az államosítások térnyerése a nagy olajtermelő országokban – derül ki a Reuters elemzéséből. Eszerint ennek hatása már most is látható. Venezuelában, Ecuadorban, Bolíviában és Oroszországban is egyre érezhetőbb az a szándék, hogy a kormányzat nagyobb beleszólást, illetve nagyobb részesedést kapjon a nagy energetikai projektekben. Az ilyen törekvések visszavethetik a külföldi beruházásokat a szektorban.

A termelési szerződések újratárgyalására azért van nagy igény ezekben az országokban, mert a szerződések jelentős részét az 1990-es évek elején hozták tető alá, amikor még 20 dollár körül volt az olajár, szemben a mostani 60 dollár közeli értékkel.

Venezuelában május 1-jéig kell a nagy olajtársaságoknak – azaz többek között az Exxon Mobilnak, a Chevron Corp.-nak, a Conoco Philipsnek és a Royal Dutch Shellnek – új szerződést kötnie a kormánnyal, amennyiben pedig ez nem sikerül, akkor kénytelenek lesznek több milliárd dolláros üzleteik kisajátítását elfogadni.

Oroszországban a Shell és az Exxon érezte meg leginkább, hogy a Kreml nagyobb befolyást szeretne az ország gáz- és olajtartalékainak kiaknázásában, Ecuadorból pedig az egyesült államokbeli Occidental Petroleum Corp.-nak kellett távoznia, miután a kormány szabálytalan értékesítéssel vádolta meg a céget.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a gazdasági nacionalizmus hosszabb távon problémákat okozhat nemcsak a globális termelés, hanem a termelő országok szempontjából is. A politikai vezetők abból indulnak ki, hogy az olaj ára magas marad, de amennyiben ez nem így lesz, úgy gondok származhatnak a szakértők távozásából és az új beruházások elmaradásából – mutatnak rá az elemzők.

Az élelmiszerboltok is veszélyben

Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette, hogy államosítani fogják azokat a boltokat, amelyek a kormány által meghatározottnál drágábban kínálják az alapvető élelmiszereket. A baloldali populista elnök szerint erre azért van szükség, mert a bevásárlóközpontok mesterségesen, a készletszint manipulálásával tartják magasan ezen termékek árát.

Több venezuelai bolt is felfüggesztette a marhahús, a tej és a cukor árusítását, mert az egyik áruházláncot egy időre bezáratta a kormány a húsnak a hivatalosnál magasabb áron való árusítása miatt - az üzletek szerint viszont az irreálisan alacsony hatósági árak miatt veszteséges e cikkek tartása.